info@kerekasztal.sk

Április, 2013. IV. 2. – KB ülés

Jelenlévők: Boldoghy Olivér, Bolemant Éva, Bolemant Lilla, Czibula Csaba, Király Zsolt, Kovács Balázs, Mézes Rudolf, Orosz Örs, Öllös László, Roskó Péter, Tokár Géza, Urbančok Larisa, Haraszti Ildikó, Szekeres Klaudia, Tóth Károly

A megbeszélésen szó esett arról, hogy Tokár Géza szóvivő a pozsonyi külföldi konzulátusok vezetőhelyettesei előtt beszélhetett a szlovákiai magyar kisebbség problémáiról, illetve a Kerekasztal weboldalán elindult a polgári kezdeményezéseket, petíciókat számon tartó részleg. A Jogsegélyszolgálat az Államvasutak sablonlevelét elemezte ki, melyet az önkormányzatok kaptak meg a kétnyelvűsítési kérvényeik kapcsán, s az anyakönyvi kétnyelvűség gyakorlati megvalósítását is megvizsgálja.
Március 28-án a Nők és Gyermekek Esélyegyenlőségi bizottsága is összeült, méghozzá először. A bizottság tevékenységi köre az idő függvényében kialakul: a nők és gyermekek helyzetére vonatkozó elemzéseket, a bántalmazásra vonatkozó statisztikákat is összegezhetik és megoldásokat dolgozhatnak ki.

A kisebbségek támogatására vonatkozó rendszer szintén átalakulásra vár, ezzel kapcsolatban a bizottság megvitatta a további teendőket. A Kerekasztal részéről Szekeres Klaudia vesz részt az erre a célra a kormányhivatal által felállított bizottság munkájában. A kormányhivatal egy kisebbségekről szóló jelentést is kidolgozott, melynek a magyarokra vonatkozó verzióját a Kerekasztal szakembere készítette el. A következő időszakban az önkormányzatiság gyakorlati problémáinak megvizsgálása mellett a Fontos vagy! Mozgalom kétnyelvűsítési kampánya is megvitatásra került, melyet a Kaufland nyelvhasználati gyakorlata kapcsán indítottak.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.