info@kerekasztal.sk

Március, 2013. III. 5. – KB ülés

Jelenlévők: Batta István, Boldoghy Olivér, Bolemant Éva, Bolemant Lilla, Czibula Csaba, Görföl Jenő, Halász Béla, Hamerlik Richárd, Haraszti Gyula, Haraszti Mária, Horváth Adrián, Hrubík Béla, Király Zsolt, Kovács Balázs, Mézes Rudolf, Orosz Örs, Öllös László, Papp Sándor, Roskó Péter, Tokár Géza, Török Elemér, Urbančok Larisa, Haraszti Ildikó, Szekeres Klaudia, Petőcz Kálmán, Tóth Károly, Laczkó Sándor, Zsebi József (Zsére PM), Papp Sándorné

A Koordinációs Bizottság ülése szokásos módon a szakmai bizottságok munkájának áttekintésével kezdődött. A Jogsegélyszolgálat kapcsán a Párkányi televízió nyelvtörvényből fakadó büntetése és az abból fakadó megoldási lehetőségek kerültek terítékre. A madari.sk március közepétől gyakoribb frissüléssel indult újra, míg a gazdasági bizottság lefektette alapelveit.

Az ülésen Tokár Géza részletesen beszámolt a Zoboraljai magyarok kerekasztalán szerzett tapasztalatairól. A helyi találkozó nagy részvétellel, komoly érdeklődés mellett és a kölcsönös egyetértés jegyében zajlott, a későbbiekben fontos, hogy a helyi aktivisták a konkrét ügyekre koncentráljanak – a Kerekasztal szívesen segít nekik mindebben igény esetén a tapasztalatai átadásával, de a két szerveződés között nincs alá-fölérendelt viszony. A Kerekasztal vezetői szinten felvette a kapcsolatot az ombudsmannal, az együttműködésnek rengeteg lehetséges formája van, s képviseltette magát Búcson, a Csemadok helyi rendezvényén.

A Kerekasztal kiértékelte a kétnyelvű feliratokkal kapcsolatos önkormányzati levélküldő akciót, mint kiderült, márciussal bezárólag az érintett 95 településből 46 elküldte levelét, s más községek is tervezték azt. Döntés született arról, hogy a Kerekasztal tárgyalást kezdeményez a vasúttal az ügyben, melynek az elutasító álláspontját a válaszlevelek új megvilágításba helyezhetik.

Szó esett a Koordinációs Bizottság ülésén az oktatási petícióval kapcsolatos fejleményekről és annak terjesztéséről, majd a kulturális támogatások jelölésének ügye került terítékre, a Kerekasztal által javasolt jelöltek közül mindössze ketten, az Írott kultúra alprogramon belül kerültek be a jelölőbizottságba. Robert Fico a kisebbségekkel kapcsolatos kijelentései nyomán a Kerekasztal rövid időeltolódással magyarul, szlovákul és angolul is megnyilvánult, hasonló esetekben ez ismét rendszeressé fog válni.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.