info@kerekasztal.sk

Közösség. Civilek. Inspiráció.

A Civil Napok november 29-30. között első ízben kerül megrendezésre Komáromban. A kétnapos esemény célja, hogy lehetőséget biztosítson a szlovákiai magyar civil szervezeteknek és mindenkinek, aki a közösségért tenni szeretne, hogy találkozzanak, érdekes előadásokból, beszélgetésekből és egymástól tanuljanak, inspirálódjanak és együtt tervezzenek.

Konferenciánk kiemelt témája a civil szervezetek belső és külső hálózatosodása, mely vezérgondolat mindkét nap programját meghatározza.

A konferencia első napja nyitott különböző előadásokkal és beszélgetésekkel aktuális témákban. A második napjára munkacsoportokat szerveztünk, melyek előkészítése folyik már pár hónapja. Szakemberek hívtak meg további szakembereket és aktív szereplőket különböző témakörökben, hogy megfogalmazzák az adott téma vízióját a szlovákiai magyar közösségben és megtervezzék munkájukat az elkövetkező egy évre.

PROGRAM

szerda, 2023. november 29.

8:00 - 9:00 Regisztráció

9:00 - 9:15 A CIVIL NAPOK 2023 megnyitása

A nap házigazdája: Lelovics Andrea

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyvivője és a Fórum Intézet projektmenedzsere vagyok. 24 éve vezetek nemzetközi projekteket, nemzetközi csapatokat és facilitálok csoportokat társadalmi innovációk és vállalkozások, együttműködések és csapatmunka témakörökben. Egyetemeken oktatok ezekben a témákban Szlovákiában, Ausztriában és Magyarországon. A Marshall Memorial Fellowship program pozsonyi koordinátora és WU Vienna Executive Academy Female Leaders Network Hub SK&CZ vezetőjeként segítek nemzetközi együttműködéseket. Vállalkozások és innovációk menedzselését (MBA, WU Executive Academy & TU Vienna), és gazdasági diplomáciát (Pozsonyi Közgazdasági Egyetem) tanultam. Jelenleg PhD hallgatóként kutatom Pozsonyban a hálozatosodást hatásorientált tevékenységekben.

9.15 - 10:15 Janosov Milán: Hálózattudomány - mi a közös a Trónok Harcában, a városfejlesztésben, vagy éppen a vadvilágban?

A hálózattudomány az elmúlt két évtized egyik igazi siker tudománya – ma már szinte lehetetlen akár csak egy lépést is megtenni az online térben anélkül, hogy ne találkozzunk a tudományág eredményeivel és alkalmazásaival. Világméretű hálók épülnek az online közösségi platformokon, hálózatok felhasználásával algoritmusok sokasága igyekszik kiszolgálni igényeinket a Netflixtől az Amazonig, sőt, még az internetes keresők óriása, a Google is egy hálózatos algoritmussal kezdte, nem is beszélve a tucatnyi biológiai, vagy éppen városfejlesztési felhasználást. Az előadásombanban röviden áttekintem mindezt – beszélünk arról, hogyan kapcsolnak össze a hálózatok olyan távoli területeket, mint a HR, a Manhattan terv, vagy éppen a Trónok Harca.

Fizikus és hálózatkutató vagyok, PhD fokozatomat a CEU-n szereztem, kutattam a Bell Labs-ben és a BarabásiLab-ben. Munkám fókuszában az emberi viselkedés adatalapú megértése és annak alkalmazása áll. Érdekel az adatvizualizáció, a mesterséges intelligencia, és ezek kombinációja. Szerepeltem a Forbes 2020-as 30u30 sikerlistáján, valamint a Data Science Connect „99 Data Influencer to Follow in 2023” listáján. Munkáimról többek között a GQ, a New Scientist, és a The New York Times is beszámolt. Első, DATA című könyvem 2023-ban jelent meg.

10.15 - 11:15 Pongrácz Éva: A szociális gazdaság és a társadalmi vállalkozások helyzete Szlovákiában

Előadásom átfogó képet nyújt a szociális gazdaság és annak eszköze, a társadalmi/szociális vállalkozások aktuális helyzetéről Szlovákiában. Bemutatja a szociális gazdaság jogi hátterét, további fejlődésének lehetőségeit és akadályait.

Oktatási és kutatási tevékenységem a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának Szociális Fejlődés és Munkaügyi Tanszékén a munkaerőpiacra, a harmadik szektorra, a szociális gazdaságra, a szociális vállalkozásokra és a társadalmi innovációkra összpontosít. Különböző munkacsoportokban foglalkozok szociális mezőgazdasággal, aktív munkaerő-piaci politikával, szociális gazdasággal és kapcsolódó témákkal a Szlovák Köztársaság Munkaügyi és Szociális Minisztériuma keretében. Társszerzője vagyok a szociális gazdaságról és a szociális vállalkozásról szóló 112/2018. sz. Törvénynek. 2023-ban z ACCEU Triple E Awards európai versenyen „Az év női vállalkozói oktatója Európában” kategóriában 2. helyezést, valamint a People’s Choice Award díjat nyertem el.

11:30 - 12:30 Panelbeszélgetés: A hatásorientált kezdeményezések és szervezetek finanszírozásáról

A civil szervezetek és kezdeményezések finanszírozása általában kemény kihívást jelent a civil szervezők és vezetők számára. A legtöbben ugyanis egyáltalán nem rendelkeznek pénzügyi háttérrel, vagy csak minimálissal, amit a gyakorlatban sajátítottak el. Nagyon gyakran egy-két klasszikus pénzforrásra összpontosítanak a tagságok, adományok és grantok csomagból, miközben a pénzügyi piac sokat változott az elmúlt években új lehetőségeket kínálva a hatásorientált szervezeteknek. Vendégeink személyesen vagy szervezeteiken keresztül társadalmi vállalkozásokat finanszíroznak. Általuk betekintést nyerhetünk a bankok, befektetők és grantprogramok legújabb finanszírozási formáiba és elbeszélgetünk arról, kinek, mikor, melyik megoldás javasolt.

Bolyán Róbert, Director of ESG, Head of Social Impact Banking, UniCredit Bank Magyarország
Autómérnökként végeztem, majd közgazdász diplomát szereztem, és kiegészítésként jogot tanultam. Több mint 24 éves banki értékesítési tapasztalattal rendelkezek a magyar piacon és 4 évet töltöttem nemzetközi területen. Jelenleg az UniCredit Bank ESG stratégiájáért felelek, illetve a Social Impact banki megvalósítását vezetem, az ESG tevékenységek és intézkedések részeként. A mikrohitel-tevékenységekre, a hatásfinanszírozási ügyekre és a pénzügyi oktatási kezdeményezésekre összpontosítok. Emellett belső trénerként és mentorként pénzügyi és hitelezési képzéseket tartok, nem kizárólag társadalmi szervezetek számára. Hiszek az élethosszig tartó tanulásban.

Károlyi Antal, a SignCoders társadalmi vállalkozás vezetője
2010 óta vagyok korai fázisú befektető, a Magyar Üzleti Angyal Egyesület első elnöke. A Traction Tribe technológiai akcelerátor egyik alapítója. Érdekeltségeim között van a járművek és környezetük közötti vezeték nélküli kommunikációt lehetővé tevő Commsignia és a Publio szerzői kiadói portál is. Jelenlegi fókuszom a SignCoders, hallássérült IT-szakembereket inkluzívan foglalkoztató társadalmi vállalkozás. Korábban tizenkét éven keresztül derivatíva-kereskedőként dolgoztam frankfurti és londoni befektetési bankoknál. A fizikai tudományok doktora vagyok. Meggyőződése, hogy a 21. század kihívásainak megoldásában a hatásorientált szervezeteknek fontos feladatuk van. A magyar társadalmi vállalkozók közösségében hatalmas lehetőséget látok, az impakt ökoszisztéma fejlesztésében aktív szerepet játszok.

Szőke Tamás, a GrantExpert társalapítója
Tapasztalt tanácsadó vagyok, széleskörű múlttal a menedzsment tanácsadási iparágban, jártas az adatelemzésben, digitális átállásban, stratégiai tervezésben, regionális fejlesztésben és pályázati tanácsadásban, ahol gazdag tapasztalatokat szereztem mindkét oldalról, a támogatást nyújtók és a pályázók szemszögéből is. Az évek során kipróbált „kőbe vésett” pályázati tanácsadási eljárásokat ötvözve a modern technológiákkal 2016-ban kollégáimmal létrehoztuk a GrantExpert portált. A víziója egy átlátható és tisztességes szabályokon alapuló pályázati platform minden érdekelt számára.

14:00 - 15:00 Bartal Anna Mária: A szlovákiai magyar fiatalok önkéntességéről c. kutatás - elméleti és gyakorlati megközelítésben

Előadásom első részében bemutatom annak az elemzésnek az eredményeit, amelyet a Magyar Ifjúság Kutatás 2020 határon túli régiókban felvett adatai alapján készítettünk szerzőtársaimmal (Morauszki Andrással és Fényes Hajnalkával) és jelentettünk meg 2023 májusában, az Önkéntes Szemlében. Ennek része volt a magukat önkéntesnek valló, 15-29 éves szlovákiai magyar fiatalok jellemzőinek a feltárása is. A második részben részletesen kitérek arra, hogy – az önkéntesek toborzása, megtartása, motiválása és elismerése terén – milyen gyakorlati konzekvenciái lehetnek egy elméleti tanulmánynak. A fő célunk ugyanis az volt, hogy a határon túli civil és ifjúsági szervezetek számára differenciáltan meg tudjuk mutatni, hogy milyen önkéntes-bázisra számíthatnak, megtartásukban milyen tényezőket kell figyelembe venniük, illetve mely korosztályokban vannak még potenciális lehetőségek a fiatalok önkéntességbe való́ bevonásának.

Éppen ez évben 30 éve, hogy nonprofit kutatással foglalkozom: először, mint szociálpolitika szakos hallgató az egyetemi szakdolgozatomban, majd később elsőként, szociológia PhD. disszertációm védésekor. Három éve vagyok főszerkesztője az Önkéntes Szemlének, a magyar önkéntesség online megjelenésű, nyílt elérésű, társadalomtudományi folyóiratának.

15:00 - 16:00 Pöőr-Tóth Krisztina: Kövess engem! Közösségi média a nonprofit szervezetek életében

Miért fontos a jelenlét a közösségi médiában? Hogyan válasszuk ki a számunkra releváns platformot és építsünk egy igazán aktív követő bázist? A social media használata ma már egy igazán jó lehetőség arra, hogy az egyesületek minden lehetőséget megragadjanak, hogy az általuk képviselt ügyet a lehető legjobb módon, a legtöbb ember felé közvetítsék.

Tizenhét éve dolgozom a marketing világában, ami a mindennapjaim része. A Zsigmond Király Főiskolán végeztem üzleti kommunikáció szakon. 11 éve élek Bécsben, számos projektben dolgoztam a kiköltözés után is, mind Magyarországon, mind pedig itt Ausztriában. Az egyik ilyen fontos projekt számomra a Lean in Femspace nonprofit szervezet, ami 7 éve alakult Bécsben. Az egyesület olyan nőknek ad közösségi hálót, (a szakmai és kulturális programok, mentorprogram mellett) akik elhagyták szülőföldjüket és itt, Ausztriában definiálják újra magukat a munkaerőpiacon, magán- és az üzleti életben egyaránt. Több mint három éve indítottam el a saját vállalkozásomat, kimondottan a közösségi oldalakra specializálódva, segítve a mikro-, kis- és középvállalkozások marketingstratégiáját.

16:15 - 17:45 Panelbeszélgetés: Civil érdekképviselet – A szomszéd fűje mindig zöldebb?

Mit jelent a civil érdekképviselet? Hol kezdődik a politikai színtér, hol vannak metszéspontok, s hol ér véget az civil kötelesség? A beszélgetésen erdélyi, vajdasági és felvidéki Kárpát-medence szerte ismert és elismert előadóink elemzik ezt a keskeny határvonalat, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Orosz Kiss Réka, moderátor

2021-2023 között a Diákhálózat elnöke voltam, ekkor jött az életembe az érdekképviseleti munka iránti elkötelezettség érzése. 2023-tól a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) választmányi tagja és a Külhoni Régió elnöke lettem, mely mandátum 2024 decemberében jár le. Közben a programon belül Menyhárt Barbara kolléganőmmel elindítottunk a Nemzetpolitikai Ifjúsági Kört, mely az ifjúságot érintő érdekképviseleti témákkal foglalkozik. Szintén 2023-ban felvételt nyertem az MCC NKV – Women Public Leadership programjába.
2023 augusztusától a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának projektmenedzsere vagyok.

 

Tokár Géza

Politikai elemző és kutató vagyok, szakterületem a civil mozgalmak és a szlovákiai pártpolitika.

 

Székely István

Székely István politológus vagyok, a Magyar Kisebbség társadalomtudományi folyóirat felelős szerkesztője, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség társadalomszervezésért felelős ügyvezető alelnöke.

 

Lulić Emil LL.M.

2015 óta a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács munkatársa vagyok, 2018 óta az intézmény adminisztratív szervének, a Hivatalának vezetője. Munkakörömbe tartozik a Magyar Nemzeti Tanács munkája jogszerűségének biztosítása, belső jogszabályainak és egyéb aktusainak előkészítése és munkafolyamatainak jogi felülvizsgálata. A Tanács képviseletében részt vettem több állami kisebbségi stratégiai dokumentum és törvénytervezet szakmai kidolgozásában, továbbá a szerbiai nemzeti kisebbségek együttműködési fórumának munkájában.

17:45 - 18:00 A konferencia első napjának zárása

csütörtök, 2023. november 30.

8:30       Regisztráció
9:00       Munkacsoportok
14:30      Eredmények prezentációja
15:30      A közös munka tervezése
16:30      A konferencia második napjának zárása

Munkacsoportok:

Civilek a médiában

A csoport egy médiumok közötti nyelv és egyéb törésvonalakat átívelő intermediális tér, kerekasztal megteremtését tűzi ki célul. A workshop fő témái: A civil szervezetek megjelenítése a mediális térben és ennek erősítése, társadalmi szerepük és fontosságuk hangsúlyozása, valamint az ellenük irányuló támadások tompítása és elhárítása. A szlovákiai magyar civil szervezetek és történeteik beépítése a szlovák nyelvű médiumok tartalmába.

Témavezető: Pataki Tamás, Kompromisszum

Merre tovább ifjúság?

A csoport célja, hogy országos fórumot nyisson az ifjúsággal foglalkozó szervezetek, intézmények, egyének között.

Az asztalhoz várunk mindenkit, aki dolgozni szeretne a szlovákiai magyar fiatalokért.

Témavezető: Kelemen Ádám, DIÁKHÁLÓZAT

Civil érdekképviselet

A csoport célja, hogy a Szlovákiában működő, magyar nyelven kommunikáló érdekképviseleti egységek egymás munkáját megismerjék, megerősítsék. Az asztalhoz várunk mindenkit, aki hisz abban, hogy az érdekképviselet nem csak a politikusok kiváltsága.

Témavezető: Orosz Kiss Réka, Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

Civilek a kultúra szolgálatában

Miért van szükség a nem formális kultúra szereplőire? Miben más, mint az intézményes keretek között működő szegmens? Mik a finanszírozás lehetőségei? Önkéntesség vagy fizetett munkaerő? Az „utánpótlás” problémája. A csoporton belül ezen témákat érintve próbáljuk átadni egymásnak tapasztalatainkat, hálózatot építeni, elgondolkodni egy közös érdekképviseleti formán.

Témavezető: Tóth Lali, NFG

Nők a 21. század Szlovákiájában

A csoport célja, hogy megvitassa a szlovákiai magyar nők helyzetét. Témáink lesznek: a nők helyzete az oktatásban, a munkapiacon, a családban, a döntéshozatalban, a művészetekben stb. Arra keressük majd a választ, mi az, ami előre vinné az esélyegyenlőség és eredményegyenlőség témáját, ami javítana a nők helyzetén a társadalom minden területén, például abban is, hogy létszámuknak megfelelő arányban vegyenek részt a döntéshozatalban, hogy képviselni tudják az érdekeiket. Asztalunkhoz várjuk mindazokat, nőket és férfiakat, akik foglalkoznak a téma valamelyik vetületével és szeretnének közösen elgondolkodni a megoldási lehetőségekről.

Témavezető: Bolemant Lilla, Womanpress kiadó

Szlovákiai magyar think-tank

A szlovákiai magyar közösség életében tudományos alapossággal és módszertannal elkészített közpolitikai elemzések ritkán készülnek. A csoportban annak lehetőségét vitatjuk meg, hogy a szlovákiai magyar szürkeállomány közgazdászokból, jogászokból, politológusokból és szociológusokból álló tagjai összekapcsolódhatnak-e egy háttérintézményben.

Témavezető: Bara Zoltán

Civil szervezetek a 21. században

A csoportban megnézzük, milyen tudásra, tapasztalatra és kapcsolatrendszerre van szüksége egy civil szervezetnek ahhoz, hogy sikeresen reagáljon és dolgozzon a 21. század kihívásaival Közép-Európában. Felvázoljuk a legfontosabb témaköröket, melyekben sürgős kapacitás-építésre van szükség a szlovákiai magyar civil szektorban.

Témavezető: Lelovics Andrea, Fórum Intézet

SZAKMAI VEZETŐ

PROJEKTMENEDZSER

Orosz Kiss Réka

kiss.reka@foruminst.sk

HELYSZÍN

Tiszti Pavilon, Pevnostný Rad 142/1, Komárom

 

A szervezők a helyszínen frissítőket biztosítanak.

SZERVEZŐK

PARTNERSZERVEZETEK

TÁMOGATÓK

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.