info@kerekasztal.sk

EREDMÉNYEK

Civilek a médiában

A csoport egy médiumok közötti nyelv és egyéb törésvonalakat átívelő intermediális tér, kerekasztal megteremtését tűzte ki célul. A workshop fő témái: A civil szervezetek megjelenítése a mediális térben és ennek erősítése, társadalmi szerepük és fontosságuk hangsúlyozása, valamint az ellenük irányuló támadások tompítása és elhárítása. A szlovákiai magyar civil szervezetek és történeteik beépítése a szlovák nyelvű médiumok tartalmába.

Témavezető: Pataki Tamás, Kompromisszum

VÍZIÓ: 

Civil témák és szervezetek láthatóbbak a szlovákiai magyar médiákban. Ennek érdekében, egy civil szakértők adatbázisára van szükség, akiket a média képviselői elérhetnek és megszólaltathatnak különböző témákban. Szintén, javasoljuk, hogy a civil szervezetek proaktívan fogalmazzanak meg témákat a médiák számára, melyeknek hírértékük van. 

CSAPATTAGOK 2024-RE:

 • Pataki Tamás, Kompromisszum
 • Szalay Zoltán, Napunk
 • Czímer Gábor, Új Szó

Civil érdekképviselet

A csoport célja a Szlovákiában működő, magyar nyelven kommunikáló érdekképviseleti egységek munkájának megismerése és megerősítése volt. Az asztalhoz vártak mindenkit, aki hisz abban, hogy az érdekképviselet nem csak a politikusok kiváltsága.

Témavezető: Orosz Kiss Réka

VÍZIÓ:

Társadalmi platform, hálózat kialakítása és működő struktúrák felépítése, amelyeken keresztül megkezdődhet a civil szervezetek rendszeres egyeztetése. 2024-ben megkeressük az összes releváns szervezetet és személyt, akik a témában aktívak, hogy a platform lefedettsége nőjön és a legitimitása adott legyen. Ezután megszervezünk számukra egy első találkozót a civileket érintő aktuális problémákra fókuszálva. A civil érdekképviselet alatt értett probléma-halmazt kisebb területekre lebontva szeretnénk megkezdeni a szakmai munkát. Ha a civil szervezetek hálózata létrejött, a politikai elit felé is szeretnénk csatornákat kialakítani, amiken keresztül közös érdekeket és szakmai üzeneteket lehet közvetíteni. 

CSAPATTAGOK 2024-RE:

 • Orosz Kiss Réka, Tokár Géza, Voda Zsódia, Edmár Attila, Orosz Jenő

Civilek a kultúra szolgálatában

Miért van szükség a nem formális kultúra szereplőire? Miben más, mint az intézményes keretek között működő szegmens? Mik a finanszírozás lehetőségei? Önkéntesség vagy fizetett munkaerő? Az „utánpótlás” problémája. A csoporton belül ezen témákat érintve próbáltuk átadni egymásnak tapasztalatainkat, hálózatot építeni, elgondolkodni egy közös érdekképviseleti formán.

Témavezető: Tóth Lali, NFG

VÍZIÓ: 

Cél a nívósabb, minőségibb kulturális programok szervezése, készítése, népszerűsítése, közösség szervezés és edukáció. Ezen célt nem a csoportnak kell teljesíteni, a csoport arra vállalkozik, hogy az adott témakörben részt vevők, a civil szféra azon szereplői akik kulturális rendezvényeket szerveznek, kulturális programot készítenek, nem intézményes keretek közt, általában fél munkaidőben vagy önkéntesen, igényeit felmérje. 

CSAPATTAGOK 2024-RE:

 • Kuklis Katalin
 • Finta Viktória
 • Szegi Szabolcs
 • Katona Gábor
 • Kristóf

Nők a 21. század Szlovákiájában

A csoport célja a szlovákiai magyar nők helyzetének megvitatása volt a következő témákban: a nők helyzete az oktatásban, a munkapiacon, a családban, a döntéshozatalban, a művészetekben stb. Arra kerestük a választ, mi az, ami előre vinné az esélyegyenlőség és eredményegyenlőség témáját, ami javítana a nők helyzetén a társadalom minden területén, például abban is, hogy létszámuknak megfelelő arányban vegyenek részt a döntéshozatalban, hogy képviselni tudják az érdekeiket. 

Témavezető: Bolemant Lilla, Womanpress kiadó

VÍZIÓ: 

Hosszútávú célunk a nők társadalmi szerepvállalásának ösztönzése.

CSAPATTAGOK 2024-RE:

 • Markó Anna – munkacsoport vezetője
 • Bárczi Zsófia
 • Bolemant Lilla
 • Tóth Andrea

A szlovákiai magyar közösség életében tudományos alapossággal és módszertannal elkészített közpolitikai elemzések ritkán készülnek. A csoportban annak lehetőségét vitattuk meg, hogy a szlovákiai magyar szürkeállomány közgazdászokból, jogászokból, politológusokból és szociológusokból álló tagjai összekapcsolódhatnak-e egy háttérintézményben.

Témavezető: Bara Zoltán

VÍZIÓ: 

 • Közpolitikai elemző központ létrehozása
 • Szlovákiai magyar szürkeállomány és tudás összegyűjtése
 • Szlovákiai magyar közélet szervezettségének és professzionalizálódásának elősegítése

CSAPATTAGOK 2024-RE:

Szlovákiai magyar közgazdászok, jogászok, politológusok, szociológusok és a területen már működő intézmények

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.