info@kerekasztal.sk

A Híd-MKP-Kerekasztal találkozóról és előzményeiről

Hétfőn az előzetesen kisebbségi minimumnak hívott dokumentum ügyében egyeztetett egymással az MKP, a Híd, valamint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának küldöttsége. Miért volt szükség erre a lépésre, mik a Kerekasztal szándékai?

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, mint a helyi magyar szervezetek érdekérvényesítő fóruma, hangsúlyosan céljának tekinti a civil szervezetek érdekképviseletét. Ennek több dimenziója is van: szervezeteink számára az egyik legfontosabb, hogy lassítsuk, vagy akár meg is állítsuk az asszimilációt. Ez a probléma rendkívül szerteágazó és bonyolult, ráadásul meglehetősen ambíciózus célnak számít.

A Kerekasztal következő évei többek között arról fognak szólni, hogy a civil szférát, átvett értelmeben pedig az egész szlovákiai magyar közösséget összefogjuk ezt a célt követve. Nem szándékozunk csak nagyívű kijelentések és deklarációk terén maradni, érdemi munkát szeretnénk végezni, valamint olyan javaslatokat megfogalmazni – tagszervezeteink és partnereink bevonásával -, melyek javítanak a régiók helyzetén, a felvidéki magyarok státuszán és megítélésén, összességében pedig ahhoz vezetnek, hogy a magyar közösség megbecsült és elismert részévé váljon a szlovákiai társadalomnak.

Ezt a gondolatmenetet követve jutottunk el a szlovákiai magyarok által választott, így a közösség szavát képviselő pártokhoz és azok szerepéhez a folyamatban. Az MKP és a Híd azon intézmények, melyek a szlovák nyilvánosság előtt képviselik a közösségi ügyeket, politikusaik pedig megnyilvánulásaikkal befolyásolják a többségi társadalom véleményét rólunk, a közösségről. Felhívják a figyelmet a problémákra, közvetítik azokat, végül pedig politikai eszközökkel is képesek átültetni olyan megoldásokat, melyekre a civil szervezetek és érdekszervezetek státuszukból és eszközeikből adódóan képtelenek.

A szlovákiai magyar minimumcsomag megfogalmazásával el szeretnénk érni, hogy a nemzeti megmaradásunkat és fejlődésünket érintő alapkérdésekben, problémákban az MKP és a Híd közös platformot képviseljen, méghozzá következetesen. Nem megoldásokról, hanem irányelvekről van szó. A közös célnak magától értetődőnek kellene lennie, az utóbbi időben viszont a torzsalkodások miatt jelentősége háttérbe szorult a személyes és pártkonfliktusok rovására. Mára pedig közösségünk olyan helyzetbe került, hogy a szlovák társadalom értetlenül figyeli a jogkövetelésre és jogbővítésre irányuló törekvéseket. Ez egy súlyos probléma, megoldásának egy szelete pedig a pártok hozzájárulásában rejlik.

A Kerekasztal által meghatározott minimumjavaslatot ide kattintva lehet elolvasni.

Kisebbségi Minimum

Tokár Géza

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.