info@kerekasztal.sk

Táblaügy: nem csak törvénymódosítás, de jóakarat kérdése is

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a kétnyelvű vasúti táblák kapcsán már hetek óta levelezést folytat a szlovák vasúttársasággal (ŽSR). A Jogsegélyszolgálat véleményére alapozva a Kerekasztal először még május harmincadikán érdeklődött a többnyelvűsítés gyakorlati akadályaival kapcsolatban, majd az ekeli vasúti megálló aktivisták általi felújítása és a magyar megnevezést tartalmazó táblák eltávolítása kapcsán is információkat kért az illetékesektől.

A szervezet a második megkeresésre hivatalos választ kapott, melyből egyértelműen kitűnik, valóban a vasúti dolgozók távolíthatták el az ekeli táblákat. A hivatalos álláspont szerint jogi, technikai és terminológiai akadálya is van annak, hogy kikerüljenek a magyar feliratok, ráadásul a nyelvhasználati törvény nem vonatkozik a vasutak normáira, melyek alapján nem településekről, hanem megállókról beszélhetünk.

A gyakorlatban ugyanakkor több kérdés is felmerül a vasút eljárásának jogosságával kapcsolatban. A törvény ugyanis értelmezéstől függően lehetőséget ad a kétnyelvű táblák elhelyezésére, a vasút pedig nem veszi figyelembe az érintett rendelkezéseket. Árulkodó a következetlenséggel kapcsolatban az is, hogy az Ekelen kifüggesztett kétnyelvű menetrend nem tűnt el, mindössze a látványosabb helynévtáblák.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a kérdés rendezését elősegítendő jogászai javaslatait figyelembe véve kidolgoz egy törvényjavaslatot, hogy minden adminsztratív akadály elhárulhasson a kétnyelvű táblák kihelyezése előtt. Ezügyben szervezetünk a parlamenti képviselőknél is támogatást szeretne szerezni. A Kerekasztal optimista várakozással tekint továbbá A. Nagy László kisebbségi kormánybiztos ténykedésére, aki megmutatta, hogy nem közömbös számára a táblák ügye, s kedden találkozik a vasúti illetékesekkel.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.