info@kerekasztal.sk

A digitális nyelvhasználattal foglalkozott az EP

Az Európai Parlament szeptember 11-én elfogadta Jill Evans, a walesi Plaid Cimru párt tagjának Nyelvi egyenlőség a digitális korban című jelentését. A dokumentum a kisebbségi nyelvek helyzetét tárgyalta az online térben, s melynek összeállításában az Európai Nyelvi Egyenlőségért Hálózat (ELEN) is segített. A szervezetnek többek között az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala is tagja, célja az európai kisebbségi nyelvek, valamint a kevésbé használt nyelvek védelme.

A modern kor technológiai fejlődésének köszönhetően a mindennapi kommunikáció digitális eszközök segítségével, leginkább az online térben megy végbe, ám ezen a területen nem fektetnek kellő hangsúlyt a kisebbségi nyelvek használatára. Annak ellenére sem, hogy az Európai Unióban használt nyelvek közül 21 veszélyeztetett helyzetben van, s a teljes eltűnés fenyegeti azokat. Mint ismeretes, az Európai Unió támogatja a nyelvi sokszínűséget, így elvárható, hogy az online felületeken a kisebbségi nyelveken is hozzáférhetők legyenek a különböző tartalmak.

Az ELEN az elmúlt két évben kiemelt figyelmet fordított arra, hogy úgy a modern technológiai eszközök használatakor, mint az online világban is kellő mértékben jelenjenek meg a kisebbségi nyelvek, Jill Evans jelentésének elfogadása pedig e területen jelent előrelépést. A jelentésnek köszönhetően lehetőség nyílik egy uniós nyelvi-technológiai platform létrehozására, amely hozzájárulhat az online térben létrejövő nyelvi sokszínűséghez is. „A jelentés egy olyan nyelvi projektet mutat be, amely a nyelvek közötti egyenlőségről szól, valamint rávilágít arra, hogy milyen társadalmi és gazdasági következményei lehetnek a nyelvi akadályoknak” – jelentette ki Jill Evans. A jelentést az alábbi linken lehet angolul elolvasni.

Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke, az ELEN alelnöke üdvözölte az Európai Parlament döntését, majd elmondta: „Az EP-ben elfogadott jelentés ráirányítja a figyelmet a nyelvi kisebbségek ügyére. Örvendetes, hogy ehhez kedvezően viszonyultak a képviselők. Európa sokszínűsége azokban az itt élő nemzeti- és nyelvi kisebbségekben rejlik, amelyek közül többen ma is súlyos jogsértések közepette élnek. Jó lett volna már az elmúlt évtizedekben megoldani az elhúzódó és több esetben visszafordíthatatlan veszteségekkel járó folyamatokat, egy-egy nyelvi kisebbség eltűnését vagy jelentős visszaszorulását.”

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.