info@kerekasztal.sk

Csak minden tizedik magyar pályázó szerződött a Kisebbségi Kulturális Alappal

Komoly vitát váltott ki a Kisebbségi Bizottság ülésén a 2018-tól működő Kisebbségi Kulturális Alap tevékenységéről szóló beszámoló. Az ülésen bemutatott hivatalos statisztikák szerint az 1458 szerződésből 356 került megkötésre augusztus végéig, miközben a 851 sikeres magyar pályázatból mindössze 88 pályázat esetében sikerült szerződést kötni az Alapnak az érintett szervezetekkel, ami az eredményes pályázatok alig tíz százalékát jelenti. Az illetékesek elmondása szerint a KKA-n belüli kapacitáshiány miatt a magyar pályázatok esetében mindössze két személy foglalkozik az adminisztratív jellegű feladatokkal és jelenleg sem látni, hogy az érintett civil szervezetek az év folyamán mikor juthatnak hozzá a győztes pályázatokra jóváhagyott anyagi forrásokhoz. Az ülésen több kisebbség képviselője is hangsúlyozta, hogy a támogatások folyósításának csúszása lehetetlen helyzetbe hozza a civil szervezeteket és nem csak a működtetésükben okoz problémát, de a hitelességüket is súlyosan rombolja partnereik előtt. Azt jelenleg nem tudni, hogy a magyar kisebbség esetében mekkora összeg nem került kifizetésre a teljes keretből, az összesen 7,68 millió eurót kitevő, összes kisebbség számára szóló keretösszegből augusztus végéig mindössze 2,3 millió euró került kifizetésre, ami a teljes összeg 30 százalékának felel meg.

A bizottság egy állásfoglalást is elfogadott az ügy kapcsán, melyben a testület elégedetlenségét fejezi ki a szerződéskötések körül kialakuló állapotok kapcsán, egyben felszólítja a KKA igazgatóját és felügyelőtanácsát arra, hogy intézkedjen a szerződéskötési folyamat felgyorsítása érdekében. Egyben a kormányt is felszólította arra, hogy fogadjon el olyan törvényi intézkedéseket, melyek kiküszöbölik a kisebbségek kulturális támogatása kapcsán ismételten felmerülő problémákat.

A Kisebbségi Kulturális Alapra vonatkozó törvényi szabályozás januártól módosul, a működési kiadásokra fordítható tételek egy százalékos növelése azonban érdemben nem befolyásolhatja a KKA munkatársainak túlterheltségéből fakadó csúszásokat.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.