info@kerekasztal.sk

Legfelsőbb Bíróság: nem sért törvényt a nem szlovák nyelvű megnevezés

A Legfelsőbb Bíróság május 25-i döntése értelmében indokolatlanul utasította el a Fontos Vagy! Polgári Szövetség bejegyzését a belügyminisztérium – a civil szervezet azért okozott problémát a hivatalnak, mert csak magyarul tüntette fel nevét a bejegyzés kapcsán, ami a minisztérium érvelése szerint nincs összhangban az államnyelvtörvénnyel. A határozat gátat szabhat a belügyminisztérium akadékoskodásának a nem szlovák elnevezésű szervezetek regisztrációja kapcsán.

fvm3

A Fontos Vagy! Mozgalom működését hivatalos keretekbe foglaló polgári szövetség bejegyzése 2013-tól húzódik, a szerveződés több eredménytelen levélváltás után kért jogorvoslatot a Legfelsőbb Bíróságtól. „Egyedül ennek a szervezetnek az elutasításáról adott ki a belügyminisztérium határozatot, más szervezeteknél nem volt lehetséges bírósági felülvizsgálatot kérni, mivel a minisztérium a szerinte nem megfelelő megnevezések miatt el sem indította a bejegyzési eljárást” – mutatott rá az eset kapcsán Szekeres Klaudia, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Jogsegélyszolgálat vezetője. Elmondása szerint a probléma sokkal több szervezetet érinthetett, de több civil szerveződés inkább nem került konfliktusba a hatóságokkal és más néven jegyeztette be magát. „Bár néhány esetben korábban is voltak problémák a magyar megnevezések bejegyzésével, a belügyminisztériumi gyakorlat 2013 szeptemberétől változott meg, ettől az időponttól kezdve gyakorlatilag minden szlováktól eltérő megnevezést elutasítottak, a fantázianeveket, betűszavakat is nehezen rögzítették” – jelentette ki.

„Ez egy történelmi eset abból a szempontból, hogy először döntött a Legfelsőbb Bíróság hasonló ügyben. Jelenleg még csak egy mozgalom vagyunk, pályázni szerettünk volna, de a belügyminisztérium slendrián módon, a hatalom arroganciájával élve úgy döntött, hogy nem regisztrál minket be” – jegyezte meg az ügy kapcsán Tóth Tibor, a Fontos Vagy! Mozgalom egyik vezetője és aktivistája. Tóth kiemelte, a mozgalom több levelet is váltott a hatóságokkal, a hivatalnokok először a szlovák megnevezés hiányára hivatkoztak, majd pedig hivatalos írásos indoklásukban azzal utasították el a bejegyzést, hogy a szervezet tevékenysége nincs összhangban a törvénnyel.

A Fontos Vagy! Mozgalomhoz több kétnyelvűsítési és nyelvhasználati akció is kötődik, a formális státusznak még mindig híján levő szerveződést Boldoghy Olivér civil aktivista alapította. Mivel a Legfelsőbb Bíróság adott esetben nem jogerős közigazgatási határozatot bírált felül, az ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. A minisztériumnak tehát a bírósági határozat kézbesítése után be kell jegyeznie a szervezetet.

Fontos Vagy! Polgári Szövetség

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.