info@kerekasztal.sk

1. Tudta-e, hogy a Kerekasztal már ötödik éve létezik és ténykedik?

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala nyitott, politikai pártoktól független, önkéntes és informális intézmény, amely a szlovákiai magyar szervezetek egyeztető fóruma. Az első rendezvényére 2009 január 29-én került sor Csölösztőn, ugyanis a legnagyobb szlovákiai magyar civil szervezetek szükségét érezték az együttműködésnek és hangjuk közös hallatásának az első Fico-kormány legsötétebb évei idején.

A Kerekasztal azóta kinőtte magát, folyamatosan növekedett, a 2014-es év során pedig már több, mint 130 szervezet számít a tagjának – mindegyikük olyan kulturális, szakmai, önkormányzati, állami és civil szervezet (intézmény), amely Szlovákiában van bejegyezve és Szlovákiában működik. Vannak köztük országos és helyi szervezetek egyaránt, tevékenységük pedig sokrétű, lefedi mind az oktatási, mind a kulturális területet, de akadnak például helyi, régiófejlesztő kezdeményezések is a tagok között.

A Kerekasztal fontosnak tartja, hogy a szlovákiai magyar civil szervezetek közös, konszenzuson alapuló döntéseket hozzanak azokban a fontos kérdésekben, amelyek a közösségünk fennmaradását illetik. Ebben a közös hangban rejlik az ereje is, hiszen az egyes szervezetek szavának külön-külön kisebb a jelentősége és az érdekérvényesítő ereje, mint együtt. Ezt a társadalmi súlyt a Kerekasztal többféleképpen megpróbálta kihasználni az utóbbi években: tüntetéseket szervezett, fontos kérdésekben egyeztetett a politikai érdekképviselettel, tárgyalt a szlovák hatóságokkal és a kisebbségekért felelős intézményekkel, síkra szállt az iskolaügy vagy a kulturális kérdések ügyében. Ezt a feladatát szándékozik ellátni továbbra is, ideológiákon és pártálláson túlnyúlva, a magyar közösség gyarapodása érdekében.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.