info@kerekasztal.sk

„Ma Hedvig, holnap te? Igazságot mindenkinek!”

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a magyar civil szervezeteket tömörítő érdekvédelmi szervezet 2014. április 30-án tüntetést szervez Malina Hedvig mellett. Azt akarjuk, hogy a hatóságok szolgáltassanak neki valóban igazságot, ugyanis mélyen nyugtalanít minket a szlovákiai igazságszolgáltatás állapota. A jelenlegi körülmények között bármelyik tisztességes állampolgárból új Hedvig válhat!

A lány esete hét éve nyugtalanítja a közvéleményt, s azt a látszatot kelti, hogy nem élünk jogállamban, baj esetén nem támaszkodhatunk az igazságszolgáltatásra és a bíróságokra. Továbbra is titokban maradt, mi történt Nyitrán 2006. augusztus 25-én Hedviggel, a hatóságok a legkisebb hajlandóságot sem mutatták arra, hogy kivizsgálják az esetet. Csak annyit tudunk, hogy a rendőrség megszüntette az eljárást azzal az indoklással, hogy a lány csak kitalálta a támadást, ezt követően pedig hamis tanúzással gyanúsították meg. Hosszú éveken át gyűjtötték ellene a bizonyítékokat, fölöslegesen húzva az időt, az állam rosszindulattal, a szakmaiságot megcsúfolva zaklatta saját állampolgárát. Az utóbbi hónap eseményei új felháborodási hullámot váltottak ki, Malina Hedvig ellen vádat emelnek hamis tanúzás miatt.

Mivel a rendőrség szerint a lányt nem támadták meg, soha nem vizsgálták meg az incidens esetleges nemzetiségi vonzatát. A magyar közösség adósa Hedvignek. Adósa azért is, mert a nehéz időkben nem támogatta nyilvánosan és szervezetten, mikor a neve a támadások középpontjába került a szlovák kormány tagjai részéről, mikor rosszindulatú pletykákat és álhíreket terjesztettek róla. Az ügy kivizsgálását a rendőrségre és az ügyészségre hagytuk, majd értetlenül szemléltük, mit tesznek vele a hatóságok. Szerencsénkre Malina Hedviget hosszú éveken keresztül védték olyan emberek, akik nyíltan ki mernek állni az igazságért.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala tüntetésének célja, hogy együtt, szimbolikusan is síkra szálljunk Malina Hedvigért. Szeretnénk, ha a demonstráció politikai nézetekre való tekintet nélkül egyesítene mindenkit. Azt akarjuk, hogy Malina Hedvig érezze a támogatásunkat – a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, a nagy civil szervezetek mint a Csemadok vagy a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a politikai pártok, a közösség tagjainak támogatását. Megszólítjuk az ifjúsági szervezeteket is, a Diákhálózatot és tagszervezeteit, a komáromi Selye János Egyetem mellett működő Hallgatói Önkormányzatot, a Híd és az MKP ifjúsági szervezeteit, a Pontét és a Via Novát, ahogy a szlovák civil szférát is, hiszen Malina Hedvig ügye az államunk jövőjéről is szól. Mindenki érdeke, hogy ne hallgassunk, fejezzük ki elégedetlenségünket amiatt, miként viselkedik a rendőrség, az ügyészség és a legfőbb képviselőink! Hedvig ügye nemzetiségek felett is egyesít, ennek tükrében szervezzük a rendezvényt is. Meg szeretnénk köszönni azok segítségét, akik a nehéz időkben is Hedvig mellett álltak s az igazságot keresték. Emellett érdekünk, hogy ne maradjunk csendben, hogy támogassuk a közügyekben való részvételt. Azt akarjuk, hogy az igazságszolgáltatás segítsen a tisztességes embereken, igazságot akarunk mindenkinek!

Malina Hedvig esete szimbolikus: egy olyan állampolgárról szól, aki nem tett semmi rosszat, mégis ártatlanul áldozatul esett az erőszaknak, a szélsőséges, agresszív elemek támadásának. És nem ő az egyetlen. A rendőrség 2009 novemberében megverte a DAC szurkolóit, de az ügy nem keltett nagy visszhangot, a többség szemében ugyanis huligánokat vertek. A rendőrség oktalanul és törvénytelenül verte meg a szepsi romákat, ami szintén tiltakozás nélkül maradt az áldozatok nemzetisége miatt. Jana Teleki újságírónő tíz éve járja a bíróságokat egy megjelentetett verse miatt. A nyitrai Mariatchi bár vendégeit megverték, az esetről képfelvétel készült, de a társadalom egy része azzal gyanúsítja őket, ők okozták a konfliktust. A rendőrség olyan egyetemisták kocsiját lőtte, akik szerencsétlenségükre rossz autóba szálltak. Ma Hedvig van soron, holnap lehetsz akár Te is. Ezért nem hallgathatunk!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.