info@kerekasztal.sk

Kerekasztal KB ülés 2013.10.1.

A Kerekasztal Koordinációs Bizottsága 2013 október 1.-én tartotta meg havonta esedékes egyeztető ülését. A megbeszélésen több olyan fontos és aktuális téma valamint kezdeményezés is felmerült, amelyek rövid- és hosszú távon is meghatározhatják a szlovákiai magyar civil szféra és a közösség sorsát.

A közhasznú szervezeteket érintő problémák gyökere a kisebbségekért felelős kormánybiztos távozása után keletkező űrrel függ össze a kormányhivatalban. A kormányhivatalban a Kerekasztal képviselőinek előzetes értesítése nélkül, szakértői kizárásával egy új, a szlovákiai viszonyokat egyáltalán nem kritizáló kisebbségi jelentést dolgoztak ki. Minden bizonnyal szabálytalanul. A Kerekasztal többek között ezt is számon kéri Igor Federičen, a kormányhivatal vezetőjén a neki címzett levelében, s a történteket, illetve a szakértők által kidolgozott alternatív jelentést és az új jelentéshez fűzött megjegyzéseket szélesebb körben is terjeszteni fogja. Azt továbbra sem tudni, ki lesz az új kormánybiztos és hogy mikor érkeznek meg a kisebbségi támogatások minden érintett szervezethez, ennek ügyében a Kerekasztal szintén lépéseket tesz a kormányhivatalon keresztül, s rákérdez arra a levélben.

A szlovákiai magyar alapdokumentum elfogadására és aláírására egy éve került sor, ennek alkalmából elkészült egy értékelő irat. A későbbiekben több célkitűzést is számosítani kell, a Kerekasztal november 15-16. között megrendezendő éves konferenciáján az oktatásügy és a gazdasági témák területén kerülhet sor hasonló lépésekre. Ezen felül is szüksége van a magyar közösségnek egy kollektív sikerélményre, ki kell alakítani akár szimbolikus gesztusokkal is egy közös platformot, amely mutatja, hogy az önszerveződésnek van ereje és súlya is saját akarata megjelentetéséhez. Március 15. kézenfekvő apropója lehet a hasonló törekvéseknek, a következő hónapokban ki lesz dolgozva az az igénycsomag, amely előkerülhet az ünnepség üzenetében.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.