info@kerekasztal.sk

Kerekasztal KB ülés 2015.01.13.

Aktívabb jelenlét egy aktívabb társadalomért

Január 13-án, kedden az évben először ülésezett a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Koordinációs Bizottsága Somorján. Összesen tizennyolcan vettek részt a találkozón, többen először vettek részt a megbeszélésen – civil aktivisták és érdeklődők. Az összejövetel fő célja az volt, hogy a résztvevők összegezzék a változásokat, az éves szintű tevékenységet és átgondolják, mit kell tenni a jövőben.
A Kerekasztal az utóbbi időben aktívabban igyekszik kommunikálni. A weboldalra fokozatosan felkerülnek a 2009-es csölösztői konferencia anyagai, a Jogsegély tevékenységével kapcsolatos dokumentumok, inspiratív, a közösség számára tanulságos, civil vonzatú hírekkel bővül a facebook.

A Jogsegély számára a következő hónapokban az jelenti az egyik legnagyobb kihívást, hogy potenciális ügyeket kutasson fel és foglalkozzon velük. Az utóbbi évek egyik legnagyobb problémája ugyanis, hogy a nemzetiségi jellegű visszaélések sértettjei nem nagyon akarják kitenni magukat egy hosszadalmas bírósági eljárásnak, helyette inkább hallgatnak. Ezen az állapoton változtatni kell. A gazdasági bizottság több pályázatot is elkészített, a nyáron-ősszel megvalósuló projektekről később lesz szó, míg a kulturális bizottság a feladatai összegzésének szakaszában tart. Ezek a kisebbségi támogatásokat és azok koncepcióját érintik. A következő hónapokban előtérbe kell hozni a gyakorlati kétnyelvűség témáját, ennek kapcsán folyik több gyakorlati projekt előkészítése – a megvalósuláshoz csak a megfelelő forrásokat kell megtalálni.
Az ülésen felmerült a hivatali nyelvhasználat témája. A fordításokat tekintve komoly problémákat okoz, hogy nem egységesek a szakkifejezések. Többek között azért is, mert az erre vonatkozó kormányhivatali lista kezdetleges állapotban maradt és nem történt előrelépés az ügyben az utóbbi években. A Kerekasztal megpróbálhat egyeztetni a releváns szakemberek között, illetve foglalkozhat azzal a kartográfiai törvénnyel, amely tovább korlátozza a magyar földrajzi nevek előfordulásának lehetőségét.

Januárban zajlanak az iskolai beíratások. Az oktatás terén fokozottan szükség van arra, hogy a közösségek megőrizzék az iskoláikat, de hosszú távú tervekre van szükség. Egy állásfoglalás mellett olyan vízióra van szükség, amely közelebb hozza, miként tervezzük a kisebbségi iskolák következő 25 évét. Ezt a szülők és szakmai szervezetek véleményét figyelembe véve kell elkészíteni.
A következő ülés február 3-án, azaz kedden tíz órakor lesz Somorján.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.