info@kerekasztal.sk

Zuzana Čaputová minden magyarnak szép és méltóságteljes március 15-ét kívánt

Magyar nemzetiségű polgártársainak és a világ magyarságának is szép és méltóságteljes ünnepet kívánt keddi, kétnyelvű üzenetében a Zuzana Čaputová szlovák államfő, s azt kívánta még, hogy az olyan napok, mint a mai március 15. is, lehetőséget teremtsenek a magyarokat és szlovákokat összekötő értékek megtalálásához.

BUMM-HÍR

„Magyar nemzetiségű polgártársaink legfontosabb nemzeti ünnepüket, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóját ünneplik ma.
1848. március 15-éről a nagy magyar író, a komáromi születésű Jókai Mór a következőt írta: „Tartsátok tiszteletben e napot, melyen a nép szava először megszólalt!” A magyarok és szlovákok azokban az időkben eltérő helyzetekből kiindulva és eltérő utakon indultak el a szabadság felé, ezért a szlovák és a magyar történelmi tudat is különbözőképpen értékeli a korabeli eseményeket.
Egyaránt felsorakozunk azonban azok mellett az alapvető értékek mellett, amelyekért elődeink harcoltak. A forradalom olyan demokratikus követelései, mint a sajtószabadság és a törvény előtti egyenlőség közös haladó öröksége nemzeteinknek.
A szabadság és demokrácia utáni vágy a 20. században is történelmünk hajtóereje maradt. A magyarok és szlovákok tragikus pillanatokat éltek át 1956-ban és 1968-ban, amikor a szabadságért a diktatúrával szemben vívott küzdelmüket a nyers erőszak tiporta el. Együtt éltük meg a szabadság eljövetelét és a vasfüggöny ledőlését 1989-ben. A szlovákiai magyar közösség fontos, sőt mi több kulcsszerepet játszott akkor is, amikor az európai uniós jövőnk volt a tét.
Március 15-e üzenete ma, amikor közvetlen szomszédságunkban háború zajlik, is aktuális. Az ukrán állam és lakossága elleni orosz agresszió brutális reakció Ukrajna népeinek azon legitim törekvésére, hogy szabadon dönthessenek hazájuk sorsáról.
A történelem és keleti szomszédunk friss tapasztalatai arra figyelmeztetnek bennünket, hogy a szabadság és a demokrácia nem állandó és örökké tartó értékek. Egy és háromnegyed évszázaddal 1848 forradalmi évét követően is olyan helyzet teremtődhet, hogy küzdenünk kell értük. Mint ahogy szükségszerű ezen értékek állandó védelme és erősítése.
Ezért azt kívánom, hogy az olyan napok, mint a mai is, lehetőséget teremtsenek arra, hogy megtaláljuk azt, ami összeköt bennünket. Magyar nemzetiségű polgártársainknak és a magyaroknak, éljenek bárhol a világban, szép és méltóságteljes ünnepet kívánok
” – áll Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök mai ünnepi Facebook-bejegyzésében.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.