info@kerekasztal.sk

Hivatalos kisebbséggé szeretnének válni a vietnamiak Szlovákiában

A vietnami közösség képviselője, Viet Nguyen találkozott ez ügyben a kisebbségi kormánybiztossal, Bukovszky Lászlóval.

A népszámlálási adatok nyilvánosságra kerülése óta ismét igyekezetet fejt ki a vietnami közösség Szlovákiában annak érdekében, hogy hivatalosan kisebbségként ismerjék el őket. Bukovszky közölte, hogy képviselőjük arról tájékoztatta, a hat szlovákiai, vietnamiak alkotta szervezet levélben fordult emiatt Mária Kolíková igazságügyi miniszterhez.

„Mivel a szlovák törvények ezt a kérdést nem kezelik, azt javasoltam számára, forduljon a külügyminisztériumhoz, amely a kisebbségi jogok területén vállalt nemzetközi kötelezettségekért felel Szlovákiában” – árulta el Bukovszky a TASR hírügynökségnek.

Hozzátette, adott esetben kész nyílt párbeszédet folytatni a vietnami közösség képviselőivel a céljaikról és elképzeléseikről. Úgy véli, szükség van arra, hogy ezt először is maga a közösség fogalmazza meg.

Figyelmeztetett, hogy a vietnami nem őslakos kisebbség Szlovákiában, jogi szempontból viszont fontosnak tartaná, hogy a készülő kisebbségügyi törvény világos szabályokat állítana fel ezen a téren.

Az igazságügyi tárca szóvivője, Peter Bubla is megerősítette, hogy Szlovákiában nincs törvénybe foglalva a hivatalos kisebbség státuszának odaítélése. A szlovák tapasztalat az elmúlt 30 évből az, hogy kormányhatározatban ismertek el kisebbségi jogállást. Ez történt a 90-es években például a romákkal, ugyanakkor előfordult az is, hogy azáltal születtek kisebbségek, hogy bizonyos képviselőik önkormányzati vagy egyéb szervekbe kerültek be.

A 2021-es népszámlálás során 2793-en vallották magukat vietnaminak Szlovákiában, rajtuk kívül 489-en másodikként jelölték meg ezt a nemzetiséget. Szlovákiában pillanatnyilag 13 hivatalosan elismert kisebbség létezik, mégpedig a magyar, roma, cseh, morva, ruszin, lengyel, ukrán, bolgár, szerb, német, zsidó, horvát és az orosz.

(TASR)

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.