info@kerekasztal.sk

Egy óra a gazdaságról

A középiskolai diákok pénzügyi ismereteit bővítő előadássorozat indult a fenti címmel szerdán, a dunaszerdahelyi Vidékfejlesztési Szakközépiskolában.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Gazdasági bizottság és az OpenReg – regionális fejlesztési ügynökség szervezésében létre jött sorozat azt a célt hivatott szolgálni, hogy az adott témában minimális ismeretekkel rendelkező fiatalokkal könnyed stílusban beszélgessenek a pénzügyekről.

„Nem titkolt kihívás előtt állunk, hogy egy közös gondolkodást indítsunk el a fiatalok körében. A diákok ugyanis az a korosztály, amelynek csupán minimális ismeretei vannak a pénzügyekről, ez pedig komoly veszélyeket rejt magában, hiszen néhány év múlva különálló háztartást kell majd vezetniük. Elemzések kimutatták, többek közt az információhiánynak is köszönhető az ország lakosságának eladósodottsága, amely a déli régióban még erőteljesebb“ – mondta el kérdésünkre Rajkovics Péter, az előadás ötletgazdája, aki a dunaszerdahelyi középiskolában két csoportnak is előadásokat tartott.

„Szerettem volna velük beszélgetni arról, mit is gondolnak a pénzről, milyen jövedelem vár rájuk az iskola után és hogyan kívánják azt beosztani. Nagyon hasznos volt mindkét óra, s bízom benne, hogy nem csak számomra, hanem a diákoknak is, akiket láthatóan érdekelt a téma.“

A pénzügyi intelligencia témáját érintő sorozat már holnap folytatódik, ugyancsak Dunaszerdahelyen, de már az Építészeti Szakközépiskolában, jövő héten pedig a komáromi Selye János Gimnázium diákjai is egy érdekes órát hallgathatnak meg a gazdaságról.

A szervezők nem titkolt célja, hogy amennyiben sikeres lesz a körút, akkor a következő tanévben akár több órából álló előadásokat is készítsenek, de már most indítottak egy Facebook-os oldalt, ahol a jövőben szakértőktől a diákok nem csak kérdezhetnek, de érdekes anyagok segítségével maguk is képezhetik magukat.

Foto: Ranostaj Tibor

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.