info@kerekasztal.sk

Késnek a kisebbségi támogatások, veszélyben a rendezvények

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala sajnálattal veszi tudomásul, hogy a kisebbségi támogatások folyósítását most sem tudta megoldani a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala, a jóváhagyott támogatások nagy része máig nem érkezett meg a pályázó szervezetekhez. Így ismét több civil szervezet léte és tevékenysége került veszélybe.

A probléma nem számít újkeletűnek. Az elmúlt években már szinte gyakorlattá vált, hogy a kormányhivatal hatásköreinek változása vagy egyéb szervezési okok miatt késtek a támogatások. A 2012-es évben egyenesen válságos helyzetbe kerültek a szervezetek, miután támogatásaikat csak az év utolsó hónapjaiban kapták meg. Így több, sikeres pályázatot nyert rendezvényre késve került sor, azokat hitelből kellett finanszírozni, amennyiben pedig a pályázók nem vállalták fel az eladósodást vagy a halasztást, több projekt egyáltalán nem valósult meg.

Hasonló problémákkal és fennakadásokkal állunk szemben most is. A pályázatok elbírálására már tavasszal sor került, ezért érthetetlen, miért késik a kifizetésük. Bár a kisebbségekért felelős kormánybiztosi pozíció augusztus óta nincs betöltve, ez nem lehet oka a támogatások visszatartásának.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala az elmaradt kifizetések ügyében levelet küldött Igor Federičnek, a Kormányhivatal vezetőjének, s mindent megtesz azért, hogy a hatóságoktól felvilágosítást kapjon a késlekedés okára vonatkozóan, valamint kieszközölje a probléma azonnali megoldását.

 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.