info@kerekasztal.sk

A nemzeti kisebbségek jogi helyzetéről tanácskoztak Csehországban

Český Těšínben rendezte meg a kisebbségek jogi helyzetével foglalkozó konferenciát a Csehországi Lengyelek Szövetsége. A június 30-i konferencia témája A nemzeti kisebbségek jogi helyzete Közép-Európában tegnap és ma, elmélet és gyakorlat volt.

A szlovákiai magyar kisebbséget és a szlovákiai helyzetet két előadás érintette. Az elsőt Orosz Örs tartotta az útjelző és vasúti táblák kétnyelvűsítéséről folytatott küzdelemről. Az előadó bemutatta azt a felénk már ismert kiállítást is, amelyik az kétnyelvűség tárgyi és írásos emlékeit vonultatja fel az első Csehszlovák Köztársaság megalakulásától a közelmúltig. Továbbá levetítette a Kétnyelvű Dél polgári kezdeményezés táblaállító akcióiról készült két rövidfilmet is.

A másik előadást Öllös László tartotta a magyarok és szlovákok közti nemzeti megbékélés alkotmányos feltételeiről. Az előadás felvázolta azokat a lehetőségeket, amelyeket az új évszázad teremt a folyamat előrelendítéséhez. A konferencián lengyel és cseh egyetemek oktatói, valamint a Lengyelországgal szomszédos lengyel kisebbségek és a Lengyelországon belül élő nemzeti kisebbségek képviselői részletezték a nemzetközi és hazai jogi szabályozás problémakörét.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.