info@kerekasztal.sk

Nemocnica – Kórház. Az SZMK nyilatkozata az egészségügyi intézmények kétnyelvűsítésével kapcsolatban

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala megnyugvással vette tudomásul a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságának (a továbbiakban Bizottság) létrejöttét. Pár hónapja a korábbi Nemzetiségi Tanácsot még a teljes megszűnés veszélye fenyegette. Nagyon fontos dolog, hogy a nemzeti kisebbségek kérdésével és képviseletével a kormányhivatalon belül az Emberjogi Tanács külön bizottsága foglalkozhat.

Ki kell emelni, hogy a bizottság jogkörei a korábbi állapotokhoz képest bővültek. Az előző kormányzati ciklusokban a mindenkori nemzetiségekért felelős kormányalelnök tanácsadó testülete volt a Nemzetiségi Tanács. A Bizottság az Emberjogi Tanácsnak a közvetlen szakmai testülete, amely háromötödös többséggel akár kötelező érvényű határozatokat is hozhat az Emberjogi Tanáccsal szemben. Az egyes kisebbségeket az őket érintő kérdésekben a Bizottság többi tagjai nem tudják többségi szavazással leszavazni.

Előrelépés történt a Bizottság legitimitásával kapcsolatban is. Míg a megelőző időszakokban a kormányalelnök alakította ki a kisebbségi tanács szerkezetét, hívta meg az egyes kisebbségek köréből a maga számára megfelelő képviselőt, a jelenlegi Bizottság összetételét az új statútum kiegyensúlyozottabban, a kisebbségek részarányát figyelembe véve szabályozza, és a tagokat az egyes kisebbségek szervezetei választás útján delegálják. Ezt is nagyon komoly előrelépésnek tekintjük, annak ellenére, hogy a magyarok létszáma a mostani rendszerben is alulreprezentált. Fontos változás, hogy a Bizottságban a központi államigazgatási szervek képviselői csak tanácskozási joggal vehetnek részt.

Tudatában vagyunk annak, hogy a Bizottság továbbra is csak kezdeményező és tanácsadó szerve a kormánynak, több nem is lehet. Semmiképpen sem helyettesíthet egy kisebbségi önkormányzati rendszert és annak demokratikusan megválasztott képviselőit, de a fentiek fényében a jövőben egy nagyon fontos intézménye lehet a hatékony érdekérvényesítésnek, amelyre a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a kezdetektől törekszik.

Az SZMK nyilatkozata a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságával kapcsolatban

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.