info@kerekasztal.sk

Népszámlálás 2011 – A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának nyilatkozata

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala az elkövetkező hónapokban felvilágosító kampányt folytat a 2011. május 21-én megvalósuló népszámlálással kapcsolatban. Szeretnénk felhívni mindenki figyelmét a népszámlálás fontosságára. A népszámlálás lesz ennek az évnek a legfontosabb eseménye, amely egy évtizedre meghatározza a szlovákiai magyarok lélekszámát, társadalmi súlyát, jelenlétét az államéletben, az igényelhető anyagi támogatások mértékét, a magyar–szlovák viszony alakulását.

Szlovákia alkotmánya, a nemzetközi szinten és az Európai Unióban vállalt kötelezettségeink biztosítják a nemzeti közösségek fejlesztésének lehetőségét Szlovákiában. Éljünk ezzel a lehetőséggel! Magyarként élünk ebben az országban, a népszámláláskor vállaljuk hát nemzeti és nyelvi hovatartozásunkat, hiszen ez a legtermészetesebb dolog. A kérdőívek névtelenek, senkinek sem kell tartania attól, hogy valaki visszaélhet a személyes adataival.

A népszámlálás fontosságát tudatosítva a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a felvilágosító munka megszervezésére és koordinálására külön bizottságot hozott létre, amelynek tagjai a legfontosabb országos civil szervezetek (Célalapok, Csemadok, Diákhálózat, Fórum Intézet, Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, Vox Juventae) valamint a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház, de a politikai pártok is (Magyar Koalíció Pártja, Most–Híd). Olyan példaértékű összefogás ez, amely a jövőben is alapja lehet az ésszerű és hatékony együttműködésnek, közös ügyeink képviseletének.

Arra kérjük az elektronikus médiát, a helyi, regionális és országos sajtót, a hetilapokat, az internetes portálokat, a települési honlapokat, a közösségi oldalakat, a szlovákiai magyar szervezeteket, baráti társaságokat, családokat, egyszóval: mindenkit, hogy kapcsolódjanak be ebbe a munkába. Lehetőségeikhez mérten járuljanak hozzá, hogy minél többen valljuk magunkat magyarnak és magyar anyanyelvűnek a 2011-es népszámláláskor!

Felkérjük mindazokat, akik a magyar kultúrát szeretik, és bármiképpen kötődnek hozzá, hogy segítsék munkánkat! Mi sem lehet felemelőbb, mint hogy összetartozunk.

 

Népszámlálás 2011 – A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának nyilatkozata

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.