info@kerekasztal.sk

Levél a parlamenti képviselőkhöz az államnyelvtörvény parlamenti vitája előtt

Vážená pani poslankyňa,
Vážený pán poslanec,

v uplynulých dvoch rokoch prebiehala v súvislosti s novelizáciou zákona o štátnom jazyku veľmi vážna diskusia tak na domácej politickej scéne, ako aj na medzinárodnej úrovni. Vláda SR sa obrátila na Benátsku komisiu, aby tá ako prestížna medzinárodná inštitúcia zaujala stanovisko k zákonu o štátnom jazyku.

Benátska komisia tak urobila v októbri 2010 a jej stanovisko obsahuje niekoľko bodov, ktoré by mali mať vplyv na súčasne prebiehajúcu novelizáciu zákona.

Dovoľujeme si upriamiť Vašu pozornosť na to, že rešpektovanie odporúčaní komisie môže významne prispieť k lepšiemu medzinárodnému posúdeniu Slovenska v tejto otázke.

V záujme toho by sme Vám radi poskytli odbornú pomoc. Experti Okrúhleho stola Maďarov na Slovensku vypracovali pozmeňujúce návrhy zákona, ktoré by sa v zmysle odporúčaní Benátskej komisie mali dostať do zákona. Ide o konkrétne pozmeňujúce návrhy s príslušným zdôvodnením, ktoré môžu byť predložené na plenárnom zasadnutí parlamentu ako poslanecký návrh. Tieto pozmeňujúce návrhy boli vypracované vzhľadom na návrh novelizácie zákona o štátnom jazyku, ktorý predložila Vláda SR Národnej rade v septembri 2010.

Ide o veľmi dôležitú vec: o vnútornú právnu stabilitu a medzinárodné posúdenie Slovenska.

Prosíme Vás, aby ste využili svoj poslanecký mandát a podľa vlastného uváženia predložili tieto návrhy na plenárnom zasadnutí Národnej rady.

Okrúhly stôl Maďarov na Slovensku
Šamorín, 7. decemra 2010.

Tisztelt Képviselő Asszony!
Tisztelt Képviselő Úr!

Az elmúlt két évben az államnyelvtörvény módosítása kapcsán komoly vita alakult ki mind a szlovákiai belpolitikában, mind pedig nemzetközi szinten. A szlovák kormány a Velencei Bizottsághoz fordult, hogy tekintélyes nemzetközi intézményként foglaljon állást az államnyelvtörvény ügyében.

A Velencei Bizottság ezt ez év októberében megtette, állásfoglalása sok olyan pontot tartalmaz, amelyeknek kihatással kellene lenniük az államnyelvtörvény most folyamatban lévő módosítására.

Szeretnénk felhívni a figyelmét arra, hogy ezen ajánlások tiszteletben tartása nagyban hozzájárulhat Szlovákia jobb nemzetközi megítéléséhez ebben a kérdésben.

Ebben szeretnénk segíteni Önnek. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala szakértői kidolgozták azokat a konkrét törvénymódosító javaslatokat, amelyeknek a Velencei Bizottság ajánlásai alapján bele kellene kerülniük a törvénybe. Konkrét módosító javaslatokról van szó, megfelelő indokolással, amelyek képviselői javaslatként a parlament plenáris ülésén is beterjeszthetők. Ezek a módosító javaslatok a kormány által 2010 szeptemberében benyújtott módosítási javaslatra tekintettel lettek kidolgozva.

Nagyon fontos dologról van szó: Szlovákia belső jogbiztonságáról és nemzetközi megítéléséről.

Kérjük, éljen képviselői mandátumával és belátása szerint terjessze be ezeket a javaslatokat a parlament plenáris ülésén.

Szlovákiai Magyarok Kerekasztala
Somorja, 2010. december 7-én

Levél a parlamenti képviselőkhöz az államnyelvtörvény parlamenti vitája előtt

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.