info@kerekasztal.sk

Véget ért a köztársasági elnök gömöri körútja

Nagyrőce volt Zuzana Čaputová köztársaság elnök kétnapos gömöri látogatásának utolsó állomása. A régió lakosainak aktuális problémái iránt érdeklődött az államfő, és találkozott annak a polgári társulásnak a tagjaival, amely a marginalizálódott közösséghez tartozó gyerekek oktatását segíti.

Az elnök asszony Murányalján  tett látogatása a Murányi-fennsík Nemzeti Parkban  tett sétával zárult. Nagyrőcén találkozott az államfő az önkormányzati képviselőkkel, valamint a város társadalmi szervezeteinek és intézményeinek képviselőivel. Meglátogatta az első szlovák gimnáziumnak otthont adó épületet is, amely ma múzeumként működik. A beszélgetés azokról a kihívásokról szólt, amelyekkel az önkormányzatnak szembe kell néznie. A kórházak csoportosítása, a nagyrőcei kórház működésének veszélyeztetettsége nagy visszhangot váltott ki”

– mondta Čaputová. Emlékeztetett arra, hogy a város elnyerte a Kultúra Városa címet, amelynek köszönhetően Nagyrőce számos érdekes projektet dolgozott ki. Az elnök asszony Nagyrőcén találkozott a Cesta von Polgári Társulás tagjaival és a marginalizálódott közösségekhez tartozó gyerekek oktatását támogató Omama program résztvevőivel is.Talán világviszonylatban is egyedülálló a munka, amit végeznek. Ez a projekt azért rendkívül értékes, mert a roma telepen élő roma nőket foglalkoztatnak tanítónőként, ami által képesítést szereznek és munkához jutnak” – mondta Čaputová, és hozzátette, az ember sorsát nagymértékben meghatározzák életének első évei. Murányalján egy önkormányzati vállalatot látogatott meg a köztársasági elnök, a cég néhány évvel ezelőtt újraindította a hagyományos murányi bukta készítését.

Innen a Murányi-fennsík Nemzeti Parkba indult az államfő, ahol a nemzeti park vezetésével folytatott megbeszélést a part védett területek közé sorolásáról. Ennek a régiónak sokkal magasabb szintű védettséget kellene élveznie, ugyanakkor vonzó turisztikai célpontnak kell lennie. A turizmus nagyon fontos a régió jövője szempontjából, és mindenhonnan azt hallom, hogy egyre nagyobb az érdeklődés Gömör és a Murányi-fennsík iránt” – tette hozzá Čaputová.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.