info@kerekasztal.sk

Őry Péter: Szlovákia dél felé lejt, de a pénzek északra folynak – VIDEÓVAL

Szlovákiában a kisebb és alacsonyabban fekvő települések kevesebb pénzt kapnak az állami költségvetésből. Ez hátrányosan érinti a legtöbb magyar önkormányzatot – hangzott el a Magyar Közösségi Összefogás keddi sajtótájékoztatóján.

A diszkriminatív önkormányzati finaszírozás hátteréről Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, Csallóközcsütörtök polgármestere tájékoztatta a sajtó képviselőit.

A 2004 óta érvényben lévő rendszer az alkalmazottak és a magánvállalkozók által befizetett személyi jövedelemadót osztja szét a községek között többféle szempont figyelembevételével, az ott állandó lakhellyel rendelkező lakosok száma alapján. Így az a helyzet áll elő, hogy bár Szlovákia dél felé lejt, de a pénzek északra folynak – hangsúlyozta Őry.

Diszkriminatív szempontok az önkormányzati finanszírozásban

A finanszírozás kapcsán két erősen megkérdőjelezhető szempontot emelt ki a politikus. 

Az első a magassági szorzó, aminek hatására a 300 méteres tengerszint feletti magasság felett a községek bevétele nő, alatta pedig csökken. A másik szempont a nagysági szorzó. Ez az 50 ezernél több lakossal rendelkező nagyvárosoknak kedvez – tette hozzá Őry Péter. 

Minél kisebb egy település, annál kevesebb jut neki a közösből.

Mivel mindössze tíz ennél nagyobb város van, ez azt jelenti, hogy a többi 2877-től vesznek el! Ez a tíz város regionális, turisztikai, ipari központ, vagyis az eleve gazdagabbat segíti a szegényebb – hangsúlyozta a politikus.

A rendszer azt okozza, hogy hosszútávon egy-egy magyarlakta községtől tíz- és százezreket vonnak meg éves szinten, ez a jelenlegi rendszer tizenöt éve alatt százmilliókra is rúghat!

Nem engedhetjük, hogy elsorvadjanak a régióink!

A megoldás nagyon egyszerű, a személyi jövedelemadó helyett az összes adó egy bizonyos százalékát kell elosztani a községek között, valamint eltávolítani a ránk nézve erősen hátrányos magassági és nagysági szorzót – szögezte le Őry, aki szerint tarthatatlan, hogy a polgárokat a földrajzi helyzetük és községük mérete alapján diszkriminálják.

Nem nézhetjük tétlenül, hogy míg a főváros több, mint 500 eurót kap egy lakosa után, a néhány kilométerre lévő falvak, mint például Csallóközcsütörtök, már csak alig a felét – emelte ki az MKP politikusa. Ne érjünk kevesebbet! Egyenértékűek és egyenrangúak vagyunk! Nem engedhetjük meg, hogy elsorvadjanak régióink!” – hangsúlyozta Őry Péter.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.