info@kerekasztal.sk

Kulturális tárca: Tudunk a külföldieknek eladott műemlékek problémájáról

POZSONY | „Tisztában vagyunk a problémával” – közölte a külföldi tulajdonosok által megvásárolt műemléképületekkel kapcsolatban a kulturális minisztérium, hozzátéve, hogy hosszú távú és rendszerszintű megoldást keres. A minisztérium azokra a sajtóhírekre reagált, melyek szerint Magyarország különféle cégeken keresztül folytatja a műemléképületek vásárlását Szlovákiában.

„Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy az államnak óriási adóssága van a műemléképületek felújításával kapcsolatban, az összeg az előző kormányok idején csillagászati méreteket öltött és elérte az 5,5 milliárd eurót” – jelentette ki Zuzana Viciaňová, a minisztérium szóvivője. Emlékeztetett, hogy a tárca jelenlegi vezetése 14 millió euróra emelte a felújításokra szánt keretösszeget, és a kormányzati ciklus végéig közalapítványt akar létrehozni a források további bővítésére.

Az eladásokkal kapcsolatban Viciaňová elmondta, bár az államnak elővásárlási joga van, nem lehet törvénnyel szabályozni a vásárló nemzetiségét. „A törvény szerint a külföldi tulajdonosnak is ugyanúgy kell gondoskodnia a kulturális műemlékekről, a műemlékvédelmi hivatalok pedig a megfelelő eljárás keretében ellenőrzik ezt” – tette hozzá a szóvivő.

A témával kapcsolatban először tavaly ősszel megjelenő sajtóinformációk nyomán a szlovák külügyminisztérium figyelmeztetett, hogy illik tájékoztatni az érintett országot a területén zajló ilyen jellegű tevékenységről.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.