info@kerekasztal.sk

Kiderült, mely vállalat szállítja majd az utasokat a Komárom–Pozsony vasútvonalon

A Leo Express nyerte a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony vasútvonalon a személyszállítás üzemeltetésére kiírt pályázatot. Az új vállalat legkésőbb 2023. december 10-től veszi át a vasútvonal üzemeltetését. A szerződés kilenc évre, 2032. december 9-ig szól – tájékoztatott Ivan Rudolf, a közlekedési minisztérium szóvivője.

A közlekedési tárca tájékoztatása szerint a Leo Express pályázata volt a legkedvezőbb, ezért esett rá a választás. 

Andrej Doležal (Sme rodina-jelölt) tárcavezető úgy nyilatkozott, hogy a döntésnél az árazás mellett olyan kritériumokat is figyelembe vettek, mint az ülőhelyek száma, a klimatizált vagonok és a mosdók felszereltsége, valamint a vonat alacsony padlószintje. „Bízom benne, hogy az új szállítóval és szolgáltatásaival elégedettek lesznek az utasok” – tette hozzá a tárcavezető.

A pályázaton heten indultak, a végső körben azonban csak hárman, a Leo Expressen kívül a Szlovák Vasúttársaság (ŽSR) és a Xosaria Trains nyújtotta be ajánlatát. 

A pályázat győztese legkésőbb 2023. december 10-én veszi át a vonal üzemeltetését, elképzelhető azonban, hogy erre már egy évvel korábban sor kerül, Doležal szerint ugyanis az értékelő bizottság javaslatára felkínálják a lehetőséget a Leo Expressnek, hogy már 2022. december 11-én megkezdje az utasszállítást a Komárom–Dunaszerdahely–Pozsony vasúti vonalon.

Ideiglenesen a Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) szállítja az utasokat, az osztrák ÖBB-vel együttműködve, amíg a pályázat győztese át nem veszi az üzemeltetést. 2020 decemberéig a RegioJet magántársaság biztosította a személyszállítást.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.