info@kerekasztal.sk

Káčer: Aggályos, hogy Orbán Viktor irodájában Nagy-Magyarország térkép van

Rastislav Káčer külügyminiszter a lengyel Rzeczpospolitának adott interjút.

A szlovák diplomácia vezetője kiemelte, a szlovákok ezer éve együtt élnek Magyarországgal. A szlovákok és a magyarok kapcsolata nagyjából fél évszázadon túl jó házasság volt, a két fél egyenrangú volt, ha ez nem lett volna, a szlovákok nem élték volna túl” – hangsúlyozta a miniszter.

Szerinte „ez az összefüggés nem kérdőjelezhető meg a 20. század fordulóján bekövetkezett magyarosítás vagy a rossz trianoni hangulat miatt.”

Véleménye szerint azonban „Trianon után kicsit traumatizálódtak a magyarok”.

Káčer szerint emiatt „a szlovákoknak, a románoknak, Kárpátalja és Vajdaság lakosainak van okuk paranoiára.Ha ránézünk a magyar miniszterelnök irodájára, az irodában egy óriási térképet láthatunk a történelmi Magyarországról. A bécsi és a berlini kancellári hivatalban nincs ehhez hasonló térkép” – hangsúlyozta a lengyel lapnak a szlovák külügyminiszter.

„Jogunk van a paranoiához. A határok ki vannak jelölve, az országhatárok csak konszenzussal változtathatók meg, más módon nem. Mi bizakodva tekintünk a jövőbe, de tudom, hogy figyelembe kell vennünk ezeket az aggályokat, mert a paranoia néha valóra válik” – fogalmazott Rastislav Káčer az interjúban.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.