info@kerekasztal.sk

Ismét készülnek a magyarság alapján listák Szlovákiában

A sok belföldi és nemzetközi bizonygatás ellenére továbbra is készülnek Szlovákiában olyan listák, amelyek közös nevezője, hogy a rajta szereplők valamilyen módon a magyar közösséghez tartoznak. 

Ennek legújabb változata az a lista, amelyet a Szlovák Földalap (SPF) állított össze és a 2019-2020 között elvégzett utókonfiskációk adatait tartalmazza. Itt arról van szó, amikor az állam nevében eljáró SPF saját kezdeményezésből „kiigazítja” a földek tulajdonjogát, s így azok, akikre vonatkoztak a beneši dekrétumok, de valamilyen, főképp adminisztratív hiba miatt megúszták a 40-es, 50-es évek konfiskációit, azok most vesztik el a földjeiket. Az utókonfiskáció alatt azt a folyamatot értjük, mely során a szlovák állam a Beneš-dekrétumok, illetve a Szlovák Nemzeti Tanács kollektív bűnösség elvén alapuló határozatai alapján saját tulajdonába vezeti át magánszemélyek ingatlanvagyonát.

A ma7.sk szerkesztőségének birtokában van az a lista, amelyik tételesen felsorolja azt a megközelítőleg 700 parcellát, amelyek 2019-2020 folyamán, azaz 75 évvel a dekrétumok kiadása után, ilyen módon jutottak a szlovák állam tulajdonába. A földek, de főképpen azok tulajdonosainak egyetlen az akkori értelmezés szerinti bűne a magyar, illetve a német kisebbséghez való tartozás volt.

A lista közlése előtt találkoztunk Bugár Viktorral, aki jogászi, illetve kataszteri szakértői minőségében részt vett a Szövetség párt delegációjának és a Szlovák Földalap vezetőjének múlt heti találkozóján. Bugár szakértőként elmondta, hogy ezen a találkozón a részéről elhangzott annak a vélelme, hogy a listára pontatlan, nem teljes adatok alapján is kerültek parcellák, azaz az is előfordulhatott, hogy egy puszta névazonosság miatt konfiskálták valaki földjét.

Úgy lehet, sajnos, ezt elképzelni, hogy elég volt akár egy névazonosság, hogy az ügyletben nem érintett egyéntől is földet kobozzanak el. A Szövetség delegációjának találkozóján Bugár Viktor szerint ezt a feltételezést osztotta Ján Marosz, az SPF újonnan kinevezett elnöke is.

Az utókonfiskációra került parcellák listáját azok számával, területnagyságával, besorolásával, tulajdonlapi számával, tulajdoni hányadaival és kataszteri területével együtt közöljük. Ezek a parcellák ma már mind a Szlovák Köztársaság tulajdonában vannak, azaz a tulajdonlapon mindenütt „Slovenská republika” szerepel tulajdonosként. Bugár Viktor elmondása szerint vízválasztó lehet a Beneš-dekrétumok sújtotta földek sorsában, ha a Szlovák Földalap kész lenne legalább az ilyen hibák által utókonfiskált parcelláknál jogorvoslatot végezni, azaz a hibás adatok alapján átírt telkeket visszaadnák korábbi tulajdonosainak.Nem állt módunkban, de a jó érzés sem tenné lehetővé, hogy a parcellák listáját korábbi tulajdonosaik nevével tegyük közzé, azok után kutassunk.

Olvasóink, illetve a szakemberek figyelmében bízunk, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján beazonosítsák, tüzetesen átvizsgálják, vajon van-e a listán olyan parcella, amely pár éve még a családjuk vagy valamelyik hozzátartozójuk tulajdonában volt. Sajnos, lehetséges az is, hogy ezek a korábbi tulajdonosok nem csak hogy kárpótlást, de még információt sem kaptak arról, hogy földjeiket átírják Szlovákia vagyonába.

Amennyiben fennáll a gyanúja vagy akár biztosan tudja, hogy a listán szerepel az ön földje is, azt javasoljuk, hogy haladéktalanul forduljon földügyi szakemberhez vagy jogászhoz, illetve a hatályos jogszabályoknak megfelelően akár egyéni kezdeményezésként is kérheti az átírás jogszerűségének felülvizsgálatát. A földterületek egyes meghatározó adatait egyebek mellett az államilag üzemeltetett www.skgeodesy.sk gyűjtőportálon is ellenőrizhetik.

A cikkünkben tárgyalt teljes listát a cikk alatt találják.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.