info@kerekasztal.sk

Gyűlnek a megoldatlan beadványok az ombudsman asztalán, de Patakyovának még mindig nincs utódja

Mária Patakyová utódját eredtileg még a parlament márciusi ülésén meg kellett volna választani. Erre azonban mindmáig nem került sor. A pályázatok benyújtásának első határideje február 25-ére volt kitűzve, de azóta csak tologatják a határidőt. Ez a kormánykoalíció ugyanis – mint annyi minden másban – abban sem tud megegyezni, hogy ki legyen az új ombudsman.

Pedig Mária Patakyová megbízatása még március 29-én lejárt. Azóta nincs megegyezés a kormánykoalícióban az utódját illetően, csak hónapról hónapra tologatják az új ombudsman megválasztását. Legújabban Boris Kollár, a parlament elnöke augusztus 26-át jelölte ki a javaslatok benyújtásának új határidejéül. A parlamenti testületnek ezt követően kellene a soron következő ülésen – amely szeptember 13-án kezdődik – megválasztania az új ombudsmant – legalábbis a parlament honlapján közzétett információk alapján.A parlament öt évre választja meg az emberjogi biztost azok közül a jelöltek közül, akiket legkevesebb 15 parlamenti képviselő jelöl a posztra. Az ombudsman az állam független szerve, a hivatal küldetése az állampolgárok alapvető és szabadságjogainak a védelme a közigazgatási szervekkel szemben. Az ombudsman feladata az is, hogy a jogsértésekre felhívja a figyelmet és jogorvoslásra szólítson fel.

A jog azonban – úgy tűnik – e téren sem érvényesül az országban. Az ombudsmani hivatal, már korábban is felhívta a figyelmet arra, hogy minél tovább marad a poszt betöltetlenül, annál több aláírásra váró beadvány halmozódik fel Patakyová utódjának az asztalán. Ám a koalíció képviselői folytonosan csak arról beszélnek, hogy nem sikerült megegyezésre jutniuk a jelölt személyét illetően.Nincs, aki eldöntse, történt-e jogsértés

Az ombudsmani hivatal a legutóbb a közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy csak június folyamán újabb aláírásra váró102 beadvánnyal lett több az új ombudsman asztalán.Az ombudsmani hivatal március vége óta az emberjogi biztosi poszt betöltése nélkül működik. Elemezheti és feldolgozhatja ugyan a panaszokat, de annak eldöntése, hogy történt-e jogsértés vagy sem, az új ombudsman hatáskörébe tartozik”

– olvasható a hivatal közösségi oldalán közzétett bejegyzésben.

„Június folyamán újabb 102 javaslat került Mária Patakyová volt ombudsman utódjának asztalára. Jelenleg összesen 281 beadvány vár elbírálásra és aláírásra. Egy olyan időszakban, amikor az ombudsmani hivatal vezetés nélkül működik, az csak a törvény és az alkotmány által megengedett keretek közt foglalkozhat a panaszokkal” – olvasható a hivatal bejegyzésében, amely szerint a jogászaik foglalkoznak az egyes beadványokkal, elemzik azokat és véleményeket készítenek hozzájuk az új ombudsman számára.Mikor lesz megegyezés?

Ám az új ombudsmanválasztás leghamarabb csak ősszel esedékes – már ha a kormánykoalíciónak addig sikerül végre megegyeznie a jelölt személyében. A koalíción belül több név is szóba került, például Jana Žitňanskáé, a Za ľudí parlamenti képviselőjéé, ő azonban, mint mondta, nem reflektál a posztra. „Szerintem vannak tőlem jobb jelöltek is” – mondta hozzáfűzve, köszöni mindenkinek, aki a javaslattal megkereste.  Žitňanská nem tud más olyan jelöltről sem, aki már megszerezte volna a 15 képviselői aláírást. „A koalíciós tanácson belül lesznek még tárgyalások ezt illetően, és igyekszünk valamiféle megoldást találni” – jelentette ki a nyár elején a képviselő asszony.

Peter Pollák (OĽANO), a parlament emberjogi bizottságának elnöke azt állítja, fontos ugyan a Koalíciós Tanácson való megegyezés, nem zárja ki, hogy a parlamentben a képviselők közt is igyekeznek megegyezésre jutni.

Nem szeretné ugyanis, ha az ombudsmanválasztás úgy sülne el, hogy a javasolt jelöltek közül végül a képviselők senkit sem választanak meg, amint annak a gyermekvédelmi biztos esetében tanúi lehettünk. Akkor ugyanis többször is sikertelen volt a választás.

Az SaS szerint a koalícióban még nem született meg a megegyezés az ombudsmanjelölt személyét illetően. Vladimíra Marcinková parlamenti képviselő szerint a párt több potenciális jelölttel is beszélgetett, akikkel más koalíciós pártok is tárgyalnak. „Nyitottak vagyunk a jelölésükre, de érthetően ezek a jelöltek a legnagyobb koalíciós pártnál keresik az esélyt a siker növelésére” – fűzte hozzá az SaS képviselője. Peter Pčolinský, a Sme rodina frakcióvezetője azt mondja, egyelőre nem született döntés a koalíciós tanács ülésén az ombudsmanjelölt személyét illetően.

A laikus szemlélőnek meg olybá tűnik, mintha nem is fektetne kellő energiát a koalíció a megegyezésbe, mintha nem is igazán érdekelné őket lesz-e és mikor új emberjogi biztosa ennek az országnak. Az ombudsmani hivatal közösségi oldalán közzétett bejegyzés alatt egy olvasó ezt így sommázta:A politikusok hozzáállása az ombudsmanválasztáshoz tulajdonképpen az emberi jogokhoz való hozzáállásuk tükröződése.

A parlamenti választások alkalmával jó lenne emlékezni erre a hozzáállásukra, valamint arra is, hogy rendre ignorálják az ombudsmani jelentéseket az emberi jogok megsértésével kapcsolatban…”.

Nos, ehhez talán nem is kell több kommentár.

ForrásFacebook, ombudsmani hivatal, ta3

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.