info@kerekasztal.sk

Elfogadták az állampolgársági törvény módosítását: számunkra nincs lényegi változás

Tovább enyhítené a szlovák állampolgárság elvesztésének körülményeit a belügyminisztérium. A kormányjavaslat ugyanakkor továbbra sem kínál megoldást a szlovák állampolgárságukat a magyar egyszerűsített honosítás miatt elvesztőknek. A javaslatról, többszöri halasztást követően, ma öt órakor szavaz a parlament.

A parlament szerda délután elfogadta az állampolgársági törvény módosítását. A jelenlévő 129 képviselőből 81 szavaztak a javaslat mellett, 40-en ellene, heten tartózkodtak, egy képviselő nem szavazott.

Egyszerűsített honosításra, azaz a magyar állampolgárság huzamos magyarországi tartózkodás nélküli megszerzésére 2010 óta van lehetőség. A  szimbolikusan 2010. augusztus 20-ától hatályos törvény értelmében kérésére kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja.A magyar jogszabályra kormányzati ciklusa végén a Robert Fico vezette Smer, a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt, és a Vladimír Mečiar vezette Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom alkotta kormány dühödt ellentörvénnyel reagált. Ennek értelmében elveszti szlovák állampolgárságát az, aki felveszi más állam állampolgárságát. Az eredeti rendelkezés a gyereket is kiöntötte a fürdővízzel, ugyanis sokkal többen veszítették el szlovák állampolgárságukat külföldi személlyel kötött házasság miatt, mint az egyszerűsített honosítást kezdeményező magyarok. 

A 2010-es szlovákiai választásokat követően elméleti esély mutatkozott a törvény esetleges módosítására. Orbán Viktor decemberi, pozsonyi vizitje után azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a kérdésben nincs egyetértés. Az érdemi törvénymódosítást az akkor a Szabadság és Szolidaritás listáján a parlamentbe jutó Egyszerű Emberek és Független Személyiségek nevű szerveződés akadályozta meg.

Iveta Radičová kormánya nem töltötte ki megbízatási időszakát, azóta már a harmadik kormányzati garnitúra van hatalmon, az állampolgársági törvényt is több alkalommal módosították, ám annak minden eddigi módosítása folyamatos külföldi tartózkodáshoz kötötte az idegen állam állampolgársága megszerzésének lehetőségét, így azoknak a felvidéki magyaroknak a problémáira, akik a magyar állampolgárság felvétele miatt vesztették el a szlovákot, egyik módosítás sem jelentett megoldást. Így marad ez a jelenlegi törvénymódosítást követően is.

A törvényjavaslat indoklásában az áll, a javaslat enyhíteni szeretné a szlovák állampolgárság elvesztésének feltételeit idegen állam állampolgárságának megszerzése esetén.

A törvénymódosítás eltekint a szlovák nyelvvizsgától a cseh állampolgárok és a külföldi szlovákok esetében. Egyszerűsödik a szlovák állampolgárság megszerzése azon korábbi szlovák állampolgárok esetében, akik lemondással vesztették el az állampolgárságukat, illetve azok számára akiknek a szülei, nagyszülei vagy a dédszülei szlovákok voltak.A törvényjavaslat arra törekszik, hogy egyértelművé tegye, pontosan milyen körülmények között veszíti el szlovák állampolgárságát az, aki felveszi más állam állampolgárságát, ezért kivételeket vezet be, amelyek fennállása esetén a szlovák állampolgár megtarthatja állampolgárságát. Ezek:
– ha a házasság fennállása idején megszerzi a házastárs állampolgárságát
– ha születés vagy örökbefogadás által szerzi meg más állam állampolgárságát
– ha kiskorú gyermek szerzi meg más állam állampolgárságát.
Szintén lehetővé teszik idegen állam állampolgárságának megszerzését szlovák állampolgárnak legalább ötéves, külföldi állambeli tartózkodás esetén.

Az egyszerű honosítást sújtó intézkedések, melyek a szlovák törvénymódosítást egy évtizede életre hívták, a jelen módosítás által továbbra sem változnak. 

A javaslatot 2021 februárjában, még Igor Matovič kormányfő aláírásával ellátva juttatták el a parlamentbe, a róla való szavazást azóta többször elhalasztották. 

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.