info@kerekasztal.sk

Az Európai Bizottság vizsgálja a déli önkormányzatok diszkriminációját

Őry Péter 2021 nyarán az Európai Parlament Petíciós Bizottságához fordult, beadványának lényege, hogy a tengerszint feletti magasság és a nagyság alapján hátrányos helyzetbe hozott déli települések legyenek egyformán támogatva a magasabban fekvő és a népesebb községekkel.

A magyarok által lakott járásokban az önkormányzatok 300-350 eurót kapnak évente egy lakos után, máshol ez 400-450, a fővárosban pedig közel 600 euró a támogatás összege. A rendszer diszkriminatív hatása miatt fordult Őry az EP Petíciós Bizottságához, amely, ahogy arról a ma7 is hírt adott, támogathatónak találta a beadványt.

Az ügy további fejleménye, hogy február 16-én az Európai Parlament Petíciós Bizottságának elnöke, Dolors Montserat arról tájékoztatta Őry Pétert: a Petíciós Bizottság megvizsgálta a benyújtott petíciót, és azt elfogadhatónak nyilvánította, mivela felvetett kérdés az Európai Unió tevékenységi körébe tartozik”.

Őry megkeresésünkre elmondta, Petíciós Bizottság elnöke felkérte az Európai Bizottságot, hogy végezzen előzetes vizsgálatot az ügyben. Őry hozzátette, a petíció befogadása óvatos igazolása a támogatási rendszer diszkriminatív jellegének.

A politikus azt reméli, az Európai Bizottság vizsgálata a lassan két évtizede zajló hátrányos megkülönböztetés megszüntetése felé tett fontos lépés.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.