info@kerekasztal.sk

Az EP Petíciós Bizottsága befogadta Őry Péter beadványát. Megszűnhet a déli régiók diszkriminációja

Szlovákiában a kisebb és alacsonyabban fekvő települések kevesebb pénzt kapnak az állami költségvetésből. Ez hátrányosan érinti a legtöbb magyar önkormányzatot. Őry Péter, a Szövetség elnökségi tagja, Csallóközcsütörtök polgármestere az Európai Parlamenthez fordult beadvánnyal a hátrányos megkülönböztetés megszüntetése érdekében.

Őry Péter a ma7 megkeresésére elmondta, az Európai Parlament Petíciós Bizottsága befogadta a beadványt. Ez a gyakorlatban annak jele, hogy a rendszer hiányosságát a bizottság is megvizsgálandónak tartja.

Őry hangsúlyozta, a Szlovák Köztársaság személyi jövedelemadóra vonatkozó újraelosztási rendszere több olyan elemet tartalmaz, amely hátrányosan érinti az ország lakosságának nagy részét, gyakorlatilag két csoportra osztva a településeket és azok lakóit.

Bár a teljes személyi jövedelemadóból származó bevételt szétosztják a regionális önkormányzatok között (30% a megye és 70% a helyi önkormányzatok között), a helyi önkormányzatok számára újraelosztott rész megítélése jelentős mértékben megkülönböztető.

A csallóközcsütörtöki polgármester szerint ez főként két tényezőnek tudható be:

  • az első a helyi önkormányzatok tengerszint feletti magassága alapján történő újraelosztás, nevezetesen, hogy a 300 m tengerszint feletti magasság felettiek lényegesen nagyobb részesedést kapnak, az alacsonyabban fekvők rovására. 
  • A második megkülönböztető szabály az, hogy az újraelosztott pénzek aránytalanul nagyobb részét biztosítja a nagyobb (50 ezer lakos feletti) településeknek a kisebbek rovására.

Őry Péter szerint most jött el az ideje annak, hogy a kis előrelépés nagyobb cselekvésre sarkalljon.El kell érnünk, hogy az önkormányzatok szintjén ne a tengerszint feletti magasság és a település mérete legyen mérvadó. Az egyenlőség alapvető összeurópai elv – hangsúlyozta a településvezető.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.