info@kerekasztal.sk

Nem Brüsszel, hanem a magunk sorsa a tét!

Szombaton, május 25-én európai parlamenti választásokat tartanak Szlovákiában. Az ország uniós sereghajtónak számít a részvételi arányokat tekintve, holott az elmúlt évek történései rámutattak arra, mennyi fontos ügyet befolyásolnak a brüsszeli fejlemények a szabad munkavállalástól kezdve a helyi fejlesztéseken keresztül a migrációig. Ezért különösen fontos, hogy közösségünknek minél több képviselője legyen az Európai Parlamentben!

Az uniós szinten hozott döntések komoly befolyással bírnak életünkre. Szlovákia évente csaknem három milliárd eurónyi többletforráshoz jut az európai uniós tagságának köszönhetően, a fejlesztésekkel kapcsolatos beruházások túlnyomó része uniós támogatásból valósulhat meg. Az EU nélkül nehezebben vállalhatnánk munkát külföldön, az Európai Szociális Alapnak köszönhetően képzési programokban vehetünk részt, de európai forrásokkal küzdünk a szegénység felszámolásáért vagy tanulhatunk külföldön az Erasmus program keretén belül. Képviselőink a közösség hangjaként szólalhatnak fel az egyik legnagyobb nemzetközi fórumon, más kisebbségekkel tarthatják és erősíthetik kapcsolataikat. Uniós képviselet híján a felvidéki magyar közösség európai mozgástere és lehetőségei alaposan megcsappanhatnak.

A távolmaradás nem megoldás: ha nem szavazunk arról, kit szeretnénk látni Brüsszelben, megteszik ezt helyettünk mások, s nem nekünk lesz beleszólásunk a döntésekbe. Szombaton tehát járuljunk az urnák elé és döntsünk felelősségteljesen!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.