info@kerekasztal.sk

Változások éve – A civil szervezeteinket érintő törvénymódosítások 2018-ban

A szlovákiai magyar civil szférát érintő gyakorlati problémákról és törvényi változásokról tartott konferenciát a Kerekasztal Somorján, 2018. december 11-én a Fórum Intézet épületében. A négy tematikus blokkot Tóth Tibor, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának ügyvivője, valamint Nagy Dávid jogász moderálta.

A blokkok struktúrája és témakörei az alábbiak voltak:

1. GDPR – tények, tévhitek és a gyakorlat (12:4513:40)

Az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott, a személyes adatok védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról szóló rendelete, más néven általános adatvédelmi rendelet (General Data Protection Regulation). Milyen hatással van a GDPR a civil szervezetek adatvédelmi szokásaira, kell-e tartani bírságoktól? Mit tartalmaz a Szlovák Köztársaság 18/2018-as számú, a személyes adatok védelméről szóló törvénye a jogász, valamint a webfejlesztő szemszögéből?

2. Civil szervezetek nyilvántartásáról szóló törvény (14:00– 5:00)

A nem kormányzati nonprofit szervezetek nyilvántartására vonatkozó szabályok változnak a jövőben. A hatóságok több információval rendelkeznek majd a civil szervezetekről, mivel a törvényi szabályozás kiterjedt adatgyűjtésre ad lehetőséget, egyértelműen azonosíthatóak lesznek a szervezetek nyilvántartásában szereplő jogalanyok is. Mi vár ránk 2019-ben? Mi történik azokkal a civil szervezetekkel, melyek elmulasztják az alkalmazkodást a változó törvényi szabályozáshoz?

3. Az állami elektronikus postaláda – szükséges rossz?

Mivel a civil szervezetek többsége nem volt (és nincs is) felkészülve az állami elektronikus postaláda kötelező használatára, a határidőt előbb a 2016-os év végére tolták ki, amikor pedig látták, hogy ez sem lesz elég, az elektronikus postafiókok aktivációjának végső határidejét többször is módosították. Előbb 2017. június 30-a számított a határidőnek, később 2019 februárja, újabban pedig 2020 júliusa a kötelező bevezetés időpontja. Tényleg ennyire ördöngős az állami elektronikus postaláda használata? Mi történik azzal, aki elkezdi használni a szolgáltatást?

4. A civil szervezetek forrásteremtésének buktatói

A civil szervezetekre vonatkozó forrásteremtési lehetőségek megváltoztatásáról politikai szintű párbeszéd folyik és jelenleg is több módon változtatnának az eddig alkalmazott rendszeren. Vajon hogyan juthatnak forrásokhoz a civil szervezetek most? Adónk 2%-át már nem csak civileknek irányíthatjuk ezentúl? Jelenthet megoldást a civil szervezetek forrásteremtésére az ún. karitatív lottó intézménye?

15:0015:30 Kérdések és válaszok szekciója

15:30 Befejezés

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.