info@kerekasztal.sk

Aktívan gyűjtik a civil szervezetek a Minority Safepack aláírásait

Bár a FUEN február elején esedékes bejelentéséig nem tudni, pontosan hány aláírás is gyűlt össze a sokszínű Európáért meghirdetett Minority Safepack kapcsán, több szlovákiai magyar civil szervezet is aktívan bekapcsolódott a folyamatba – mutatott rá a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának somorjai sajtótájékoztatóján. Március végéig egymillió aláírás összegyűjtése a kitűzött cél az Uniós tagállamokban, a polgári kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió jogi aktusokban is javítsa a nemzetiségek és kisebbségek védelmét, valamint erősítse a kulturális sokszínűséget.

Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője elmondta, hogy szeretnének rámutatni arra, milyen munkát végeznek a civil szervezetek és önkéntesek a Minority Safepack ügyében meghirdetett aláírásgyűjtés kapcsán. „Még nem volt rá példa, hogy európai jelentőségű kezdeményezésben ennyi civil szervezet vállalt szerepet” – mutatott rá.

Berényi József, a az Európai Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniójának (FUEN) szlovákiai megbízottja a helyi tagszervezet, az MKP nevében, egyben az aláírásgyűjtés koordinátora elmondta, hogy a gyakorlatban nehézségeket okoz a fizikai ív bonyolultsága, ugyanakkor legalább ötvenezer aláírás már összegyűlt Szlovákiában. Több helyütt innovatív módon gyűjtik az aláírásokat, Romániában az ívek aláírásai arra adnak felhatalmazást, hogy az érintettek nevében vihessék fel adataikat az Európai Bizottság online rendszerébe. Berényi elmondta, hogy megfeszített munkára van szükség az egymillió aláírás összegyűjtéséhez, az aktuális állásról pedig a FUEN tájékoztat majd február elején, egyben felidézte, már a szervezési munkálatok kezdeténél több civil szereplő segítséget nyújtott a munkálatokban.

A sajtótájékoztatón több civil szervezet és intézmény is megszólalt saját kapcsolódó aktivitásaikkal kapcsolatban. Palcsó Attila, a Szlovákiai Református Egyház tanácsosa rámutatott, hogy az egyház körlevélben és az esperesi hivatalokon keresztül is gyűjti az aláírásokat, egyben aktív útmutatással is szolgál az aktivistáknak. Mézes Rudolf a Szlovákiai Magyar Szülők Szövesége nevében kifejtette, hogy a szervezet elnökségi üléseken is foglalkozott a témával a körlevelek küldése mellett, Görföl Jenő (Csemadok) elmondása szerint a szervezet közelgő éves taggyűlésein is folyik az aláírásgyűjtés, ahogy a kulturális rendezvényeken is megtalálhatók a petíciós ívek. A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség Csémi Szilárd tájékoztatása alapján a rendezvényeken gyűjt aláírásokat és az ernyőszervezeteken keresztül kommunikál, míg Kotiers Róza (Diákhálózat) elmondta, az egyetemista szervezet az internetes hirdetésre helyezi a hangsúlyt – emellett a Magyar Ifjúsági Konferencia és a Szlovák Ifjúsági Tanács elé is eljutott a kezdeményezés. Kocskovics Péter (Sine Metu) szintén az online jelenlétre helyezte a hangsúlyt.

A sajtótájékoztató végén Tokár Géza felhívta a figyelmet arra, hogy a Kerekasztal minden érdeklődőnek kész gyakorlati információkat szolgáltatni az akcióval kapcsolatban és arra ösztönzi a civil szervezeteket és aktivistákat, hogy bátran kapcsolódjanak be az aláírásgyűjtésbe. A vonatkozó íveket a jogaink.sk weboldalon lehet letölteni, ahogy ugyanitt található meg az online kitöltési felület linkje is.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.