info@kerekasztal.sk

Kisebbségi Kulturális Alap – a hét végéig maradt idő

A hét végéig, azaz szeptember 8-ig küldhetik el jelentkezésüket a Kisebbségi Kulturális Alapnak azok a szlovákiai magyar civil szervezetek, amelyek szeretnének részt venni a választásokon, vagy maguk is jelölnének az Alap szakmai tanácsaiba. Ez az egyetlen, törvény által szabályozott módja annak, hogy a következő két évben a kisebbség képviselői közvetlenül is befolyásolni tudják a jövőben támogatásokat, azok megítélését, vagy elosztási elveit, így különösen fontos, hogy minél több szervezet részt vegyen a választásokon.

A Kisebbségi Kulturális Alapon belül három szakmai tanács foglalkozik a magyar érdekeltségű támogatásokkal. Az egyes tanácsok öt-öt tagjából kettőt a Kisebbségi Kulturális Alap igazgatója nevez ki, hármat pedig választások útján jelölnek. Az évi nyolc millió eurós keretből mintegy négy millió eurót fordítanak a magyar civil szervezetek támogatására.

A Kisebbségi Kulturális Alap felhívása a kisebbségi kormánybiztos oldalán található meg (www.narodnostnemensiny.gov.sk). A weboldalon megtalálható felhívás értelmében szeptember 8-ig az érdeklődő szervezeteknek egy regisztrációs lapot kell küldeniük a Kisebbségi Kulturális alap címére (Cukrová 14., 811 08 Bratislava). Azok a szervezetek, amelyek a kitűzött időpontig nem regisztrálják magukat, nem tudnak utólag bejelentkezni a várhatóan októberre meghirdetett szavazáson, ahogy delegáltat sem jelölhetnek ki!

A regisztrációs lapon fel kell tüntetni az érintett szervezet tevékenységének elsődleges körét a három megadott opcióból (kulturális-, oktatási-, tudományos- és kutatótevékenység, könyvkiadás,illetve zene, tánc és képzőművészet). Ennek függvényében kerül meghatározásra, hogy egy civil szervezet melyik bizottságban szavazhat majd egy jelöltre.

A választások előtt két héttel a regisztrált szervezetek kapnak egy meghívót a Kisebbségi Kulturális Alaptól, a meghívó mellé még két dokumentumot is csatolnak – az egyik dokumentumban a szervezet nevében szavazó személyre vonatkozó adatokat kell kitölteni, a másik pedig egy jelölőlap. A jelölteket ezen a lapon kell feltüntetni. A szavazás személyes részvételhez kötött, az voksolhat a szervezet nevében, aki szerepel a szervezet által elküldött szavazólapon. Így a kelet- és közép-szlovákiai regisztrált szervezeteknek sem kell feltétlenül tömegesen Pozsonyba utazniuk, elég találniuk egy megbízott személyt legkésőbb két héttel a szavazás előtt.

A szavazásnak különösen nagy tétje van, hiszen a megválasztott bizottsági tagok nem csak a kulturális támogatások irányvonaláról és a prioritásokról döntenek, hanem el is bírálják a beérkező pályázatokat. Miután a három, egyenként öttagú bizottságban két-két személyt a hivatalnokok közül neveznek ki, kulcsfontosságú, hogy mind a három megválasztott bizottsági tag rátermett és kompetens legyen. A választások utáni két évben nincs egyéb közvetlen mód befolyásolni a bizottság összetételét és a Kisebbségi Kulturális Alap döntéseit, ezért különösen fontos, hogy minél több szervezet és civil aktivista éljen a regisztráció lehetőségével! A támogatási rendszerünk minősége a mi aktivitásunktól is függ.

Tokár Géza

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.