info@kerekasztal.sk

Elítélte a kisebbségi bizottság Robert Fico kijelentéseit

Pénteken, december 15-én tartotta utolsó idei, sorrendben huszonharmadik ülését a kormány mellett működő kisebbségi bizottság. Az évzáró tanácskozáson több olyan téma is felmerült, mely a következő időszakban komoly hatással lesz a kisebbségi ügyek képviseletére.

A tanácskozáson szó esett a kisebbségi jelentések sorsáról és jövőbeni kinézetéről, fontos, hogy az évente elkészülő dokumentumok olyan struktúrát kapjanak, mely hozzájárul a számonkérhetőséghez és ne csak a fennálló elmaradásokat összegezzék évről-évre.

A bizottsági ülésen hangsúlyosan merült fel a Kisebbségi Kulturális Alap sorsa. A civil szervezetek támogatásait 2018-tól igazgató alapról szóló törvény túljutott a szakmai egyeztetésen és jelenleg tárcaközi egyeztetés alatt áll. A magyar és a cseh kisebbség képviselői kifogásolták, hogy a bizottságon belüli egyeztetési eljárás során nem kaptak érdemi választ a kulturális tárcától több javaslatukra sem. Többek között a nyolcmilliós keretösszegből a magyar kisebbségi számára elkülönített tétel a teljes keretösszeg 59,6 százalékáról 53 százalékra csökkent, s az ellenőrző- és bíráló szervek összetétele is megváltozott. Az alap létrehozását szabályozó törvényt a tárcaközi eljárás keretén belül december 27-ig lehet véleményezni, a magyar javaslatokat ebben a szakaszban is benyújtják.

A Kulturális Alap létrehozásával párhuzamosan átgondolásra szorul a kisebbségi bizottság szerkezete és szerepe is, a következő hónapokban elkezdődik a bizottságon belüli egyeztetés arról, milyen szerkezettel és misszióval működik tovább a kisebbségi ügyek kapcsán konzultációs státusszal bíró bizottság.

Az ülés végén Bárdos Gyula javaslatára a bizottság kisebbségi tagjai közleményükben egyhangúlag elítélték Robert Fico miniszterelnök a Smer pártkongresszusán a roma kisebbség címére tett kijelentéseit. Fico az eseményen kijelentette, pártja leszámol a politikai korrektséggel és véget vet a toleranciának.

 

Üdvözlettel,

Tokár Géza

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.