info@kerekasztal.sk

Beadvány a kormány ellen Pered ügyében

A Kerekasztal Jogsegélyszolgálatának közreműködésével a napokban pert indított három peredi magánszemély a szlovák kormány ellen a 2012-es peredi népszavazás eredményeinek ignorálása kapcsán. Az érintettek személyiségi jogaik és az egyenlő bánásmód elvének megsértését kifogásolják.

A vágsellyei járásbeli Pered lakossága 2012. március 10-én szavazott a település szlovák nevének Peredre változtatásáért, ezt a verziót használták az államigazgatásban is 1918-38 és 1944-48 között. A népszavazás érvényesnek és sikeresnek bizonyult, így a község kérvényezte a település megnevezésének megváltoztatását a mai „Tešedíkovo” helyett a magyar megjelöléssel megegyező „Pered” névalakra. A belügyminisztérium javaslatával összhangban a szlovák kormány 2013. október 16-án elutasította a névváltozási kezdeményezést arra hivatkozva, hogy a Pered szó nem számít kodifikált, hivatalos szlovák elnevezésnek.

Az ügyben több jogorvoslati kísérlet is történt, melyek mögött aktivisták és civil szervezetek álltak. Miközben a belügyminisztérium a Kétnyelvű Dél-Szlovákia Mozgalom aktivistáinak kérdésére azzal védekezett, hogy a Pered név nem a szlovák nyelvkészlet része, Jana Dubovcová ombudsmani hivatala is megerősítette, hogy a szlovák hatóságok szakszerűtlenül jártak el az ügy kapcsán.

A bírósági beadvány fő érvelése szerint a kormány elutasító határozata sérti a felperesek közügyek gyakorlására vonatkozó jogát és nyelvi alapon diszkriminálja őket, amivel a kormány egyúttal belegázolt személyiségei jogaikba és emberi méltóságukba is. A felperesek emiatt írásos bocsánatkérést követelnek és a község névváltoztatásának jóváhagyását a népszavazás eredményei szerint.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.