info@kerekasztal.sk

A harminc, amely húsz

A jövő évtől 435 euróra változik Szlovákiában a minimálbér összege, amely 30 eurós emelkedést jelent az idei 405 euróhoz képest. A lehetséges legkisebb összegért dolgozók nem ennyivel, hanem 20 euró körüli összeggel többet vihetnek majd havonta haza.

A törvény egyébként is előírja a minimálbér növekedését, de a kormány nem csak a kötelező 11,80 euróval növelte az illetékeket, hanem ennél nagyobb az emelés mértéke. Természetesen ismét egy kompromisszumos döntésről van szó, hiszen a szakszervezetek még ennél is magasabb emelést szorgalmaztak, míg a munkavállalók kevesebbet akartak, a döntés értelmében egyértelműen a munkavállalók oldala lehet vidámabb.

Az elemzők szerint a helyzet bonyodalmakat okozhat, többen rámutattak, a minimálbér emelkedése azt eredményezheti, hogy sokan elvesztik a munkájukat a vállalkozókra háruló magasabb költségek miatt. Egyébként sem jó, hogy a kisebb vállalkozók terhe ismét növekedik, hiszen éppen nekik kellene segíteni. A kereskedelmi és iparkamara például úgy véli, hogy a textiliparban elbocsátásokat jelenthet a 30 eurós növekedés, ahol túlnyomórészt az idősebb női munkaerő dominál, ezen munkavállalók számára a munkanélküliség hosszabb távon is problémát jelenthet. Más elemzések viszont azt mutatják, hogy a minimálbér növekedése és a munkanélküliség változása között nincs egyértelmű kapcsolat és a kormány ilyen jellegű intézkedései nem járnak közvetlen kedvezőtlen hatással a szektorokra.

Annyi bizonyos, nagyságrendileg 100 ezer fő keres Szlovákiában minimálbérnek megfelelő összeget. A változás ennél nagyobb tömegeket érint, hiszen a minimálbér összege más bértarifák meghatározásra is hatással van, így a növekedés például a közszféra alkalmazottjait és számos más munkavállalót is érint. Az euróövezeten belül még mindig hátul kullogunk majd a 435 eurós minimálbérrel, amely az átlagbér 46 százaléka körül mozog. Mindez azt jelenti, hogy a jövőre ezen munkavállalók 365 és 374 euró közötti nettó bérre számíthatnak, ez nagyságrendileg 20 euróval lesz több, mint az idei 405 nettója, tehát ennyit is ér majd valójában a növelés.

Tegyük hozzá, az órabér minimuma is emelkedett, már 2,5 euró, igaz, azzal is tisztában vagyunk, országunk bizonyos területein egyes szektorokban ennél is kevesebbért fogják majd dolgoztatni a polgárokat – és nem feltétlenül a fekete gazdaságban. A munkaóra csendes és papíron nem alátámasztott megnövelése jól működő módszer azon helyeken, ahol már az is nagy szó, ha valakinek van munkája és a munkavállalók nem mernek tiltakozni. Jó volna, ha a kormány intézkedései ezen az állapoton is változtatnának, mert ugyan javulhatnak a bérezési feltételek és az arányok, de a legnagyobb gond még mindig a munkaadók hozzáállása szintjén észlelhető.

A válság kezdetétől 2017-ig, tehát nyolc év (vagy épp az euró szlovákiai bevezetése) alatt 295,50 euróról 435-ra növekedett a minimálbér összege. A növekedés egyértelmű, az elmúlt három év alatt több mint 80 euró, más kérdés, hogy amennyiben a tervezettek szerint 2020-ra eléri az 500 eurós színvonalat, az valójában milyen szintű életszínvonal növekedést jelent majd a legszegényebb  rétegek számára. Valójában hányan lesznek azok, akiket majd segíteni fog és miként illeszkedik majd azon programok mellé, amelyek ugyan a leszakadó régiókban meghirdetésre kerültek, de megvalósításuk még várat magára?

Rajkovics Péter, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Gazdasági bizottságának vezetője

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.