info@kerekasztal.sk

Kiállnak a sztrájk mellett a szlovákiai magyar oktatási szervezetek

Az összes releváns szlovákiai magyar pedagógiai-oktatási szervezet és kezdeményezés csatlakozott ahhoz a levélhez, melyet a Szlovák Tanárok Kezdeményezéséhez (Iniciatíva slovenských učiteľov) juttattak el a hétfői nap folyamán. A levelet a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége fogalmazta, tartalmához a magyariskola.sk, a Diákhálózat, illetve a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége is csatlakozott. A levelet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala juttatta el a sztrájkot előkészítő és koordináló bizottságnak, s a kapcsolatfelvétel is megtörtént.

A Szlovák Tanári Kezdeményezés január 11-én hirdetett sztrájkkészültséget, január 25-től pedig sztrájkba is szándékoznak lépni. Az iskolák közül százon felül van a csatlakozók listája, a pedagógusok köreiből pedig több ezren jelezték, hogy bekapcsolódnak a megmozdulásba. A szervezők ezernél is több iskolát mozgósítanának.

A Szlovák Tanári Kezdeményezés többek között a tanárok fizetésemelését, az oktatásügyre fordított keretösszeg megemelését és metodológiai változásokat követel a kormánytól. A szlovákiai magyar szervezetek a vonatkozó levelükben azt szorgalmazzák, hogy a pontok mellett vállalják fel a kisebbségi iskolaügy problémáit is – például az anyanyelv tanítását érintő óraszám-korlátozás feloldását, a diákok minimális létszámára vonatkozó intézkedések eltörlését, valamint az anyanyelvhasználatra vonatkozó standardok módosítását. Ezek a kérések már korábban is megfogalmazódtak a közösség körében, szó volt róluk mind az oktatásügyi petíció keretén belül, mind pedig a komáromi demonstráción.

szmpsz by kerekasztal

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.