info@kerekasztal.sk

Lesznek magyar nyelvű diplomák a Selye János Egyetemen!

A Selye János Egyetem és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálatának KÖZÖS nyilatkozatát, a magyar nyelvű diplomák ügyében.

Kétoldali tárgyalás zajlott a Selye János Egyetem vezetősége és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának Jogsegélyszolgálata között 2015. december 2-án, Komáromban. A találkozón azt összegezték, hogy Szlovákia egyetlen, magyar oktatási nyelvű, állami fenntartású egyeteme, milyen formában tudja kiadni a diplomát magyar nyelven.

A diploma kibocsátásának körülményeit és feltételeit Szlovákia felsőoktatási törvénye tárgyalja. A találkozón az egyetem képviseletében részt vett Tóth János, az egyetem rektora, Juhász György és Csiba Péter rektorhelyettesek, valamint Hortai Éva, az egyetem jogásza. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala részéről a találkozón megjelent Tokár Géza a Kerekasztal szóvivője és Szekeres Klaudia jogász, a Jogsegélyszolgálat koordinátora.

A találkozón elhangzott: az egyetem vezetőségének kiemelt célja a kétnyelvűség teljes mértékű betartása. Ezt bizonyítja az is, hogy az egyetem vezetősége és az Akadémiai Információs Rendszer együttműködése által már idén biztosítják a magyar nyelvű diploma kiadásának műszaki feltételeit is.

Az erre vonatkozó törvény leszögezi, hogy az egyetemnek meg kell teremtenie a kétnyelvű, legalább a szlovák-angol diploma kiadásának feltételeit. Ha azonban a hallgató igényli, az angol változat helyett bármely más nyelv is alkalmazható, amennyiben az egyetem biztosítja a szükséges feltételeket. Értelemszerűen a fordítás és a technikai háttér a diplomamellékletre is vonatkozik, ami egy jóval terjedelmesebb függeléke a főiskolai, vagy az egyetemi szintű oklevélnek, mint maga az oklevél.

A kétnyelvű, szlovák-magyar oklevelek ügye tehát az idei akadémiai évben megoldódik – előzetesen 154 hallgató jelezte, hogy sikeres államvizsga esetén erre a változatra tartana igényt.
Az még egyelőre kérdéses, hogy a háromnyelvű diploma is elkészülhet-e az idei akadémiai évben, avagy az még további tárgyalások részét képezi. Az akadémiai rendszer ugyanis a kétnyelvű diplomákra ad – egyelőre – lehetőséget. A találkozó elején leszögezték a résztvevők azt, hogy mindkettejük érdeke megtalálni a kielégítő, ugyanakkor törvényes megoldást.
A Selye János Egyetem azt tudja jelenleg garantálni, hogy a szlovák-angol, vagy a szlovák-magyar diploma kiadását lehetővé teszi a 2015/2016-os akadémiai évben.

Tóth János rektor elmondta, kérték az oktatásügyi minisztérium szakmai állásfoglalását a háromnyelvű diplomák ügyében. Úgy véli, amennyiben jogi és műszaki értelemben kivitelezhetővé válik a három nyelv alkalmazása, természetesen azt lehetővé teszik ezt a megoldást. A Selye János Egyetem érdeke is azt kívánja, hogy megtalálja a lehető legjobb megoldást erre a problémára. Szekeres Klaudia örvendetesnek tartja azt, hogy az egyetem biztosítja a magyar nyelvű diplomákat is. Az azonban kiemelten fontos számára, hogy – amennyiben lehetséges – minél előbb, szlovák-magyar-angol verzióban kerüljenek a diplomák kibocsátásra.

A Selye János Egyetem és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Jogsegélyszolgálata is egyetért abban, hogy a legjobb megoldás a háromnyelvű diploma kiadása lenne, melynek kapcsán a felek együttműködésükről biztosították egymást. A résztvevők abban is megállapodtak, hogy a jövőben rendszeressé válnak a szakmai egyeztetések a magyar nyelvű diplomák ügyében.

(Szlovákiai Magyarok Kerekasztal – Selye János Egyetem)

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.