info@kerekasztal.sk
Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

Találkozó nem lesz, de tovább kell lépni

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának képviselői csütörtökön egyeztettek a Híddal, hogy személyesen tisztázzák a háromoldalú, Híd-MKP-Kerekasztal találkozó körülményeit, majd ismételten felvessék a megbeszélés szükségességét. Sajnálatos módon úgy tűnik, hogy nincs politikai akarat egy háromoldalú találkozóra, az MKP elvi beleegyezése ellenére a Híd szerint nincs idő egy ilyen fórum meghirdetéséhez. Pedig komoly szükség lenne arra, hogy tíz hónappal a választások előtt legalább kommunikáljon egymással a két párt, van tér és apropó is az egyeztetésre.

Léteznek ugyanis olyan közös ügyek, amelyekben ideológiától és pártállástól függetlenül meg lehet teremteni az egységet. Míg szlovák vonalon a Robert Fico elleni összefogás jegyében nem okoz problémát a találkozás és az egyeztetés, addig magyar részről a magyar témákat illetően sajnálatos módon csak szükségtelen indulatokat korbácsol egy hasonló ötlet felvetése. A Kerekasztal tudomásul veszi a jelenlegi körülményeket, ugyanakkor a jövőbe kíván nézni, hiszen sok fontos téma ügyében van szükség az azonnali cselekvésre. Káros hatással lenne a magyarságra, ha a választási együttműködés hiányának ürügyén a közhangulat tovább romlana és növekedne a politikusellenesség, ez nem megoldás a problémákra. Továbbra is az a közös érdekünk, hogy minél több képviselőnk üljön a parlamentben, legyenek közös pontok és elkerüljük a sárdobálást. Ezért szükséges felkarolni a már létező kezdeményezéseket és a saját érdekünkben remélni, hogy a szlovákiai magyar társadalom mozgósítása sikerrel jár majd a következő választások előtt. Nem szabad elvesznie és jó helyre kell kerülnie a szavazatainknak. A Kerekasztalnak pedig továbbra is pártatlan, a magyarság érdekeit szem előtt tartó tevékenységet kell végeznie.

A közeljövőben több fontos kezdeményezés is fordulópontjához érkezik. A nyelvhasználati ügyek, a kisiskoláink sorsa és az oktatási témához kötődő polgári petíció sikere, vagy az ígéretes régiós kezdeményezések mind-mind közvetlenül kihatnak a közösségünk sorsára. A saját érdekünkben szükségünk van a sikerélményekre és a pozitív üzenetekre!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.