info@kerekasztal.sk

7. Tudta-e, hogy négy év alatt 923-an veszítették el szlovák állampolgárságukat, ebből 57 magyar?

A Jogsegélyszolgálat a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala mellett működő Elemzőközpont jogi szakmai műhelye, amely 2010. februárjában kezdte meg a tevékenységét. Megalakulásának apropóját a nyelvtörvény szigorítása és annak várható jogi következményei adták, ezért kezdetben főként a nyelvi jogok területén nyújtott ingyenes tanácsadást a szlovákiai magyaroknak.

A tevékenység azóta több témával is bővült, a fejlemények függvényében. A kettős állampolgárság felvételének magyarországi megkönnyítése és szlovákiai ellehetetlenítése szükségessé tették, hogy a területtel a Jogsegélyszolgálat külön foglalkozzon. Weboldalán – jogsegely.sk – emiatt külön szolgáltatást nyújt azoknak, akiknek kérdéseik akadnak a téma kapcsán. A Jogsegélyszolgálat aktívan közreműködött a vasúti kétnyelvűséget érintő jogi problémák és szabályozások vizsgálatában vagy a civil szervezetek bejegyzése körüli botrányok feltárásában, továbbá több szakmai anyagot is kidolgozott, mint például a kisebbségek jogállásáról szóló törvénytervezetet, a támogatási rendszer reformjának alapelveit vagy ebben az évben árnyékjelentést a kisebségek védelméről szóló Keretegyezmény implementációjáról. A szakmai testület emellett segítséget nyújt a Kerekasztal egyéb bizottságainak, hiszen sok tevékenységet szükséges jogilag is megalapozni.

A Jogsegélyszolgálat mára olyan civil szakmai műhellyé vált, amely a szlovákiai magyar kisebbségi lét hosszútávú és aktuálisan jelentkező témáira, problémáira szakmailag megalapozott válaszokat tud adni. Nyitott és önkéntes alapon működik olyan szlovákiai magyar jogászok közreműködésével, akik fontosnak tartják a kisebbségi jogok betartását. Tevélenységüket 2013-tól Szekeres Klaudia koordinálja.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.