info@kerekasztal.sk

6. Tudta-e, hogy szlovákul a magyarokra keresve a „Magyarok a Duna mögé” facebook-csoport az első találatok között van?

A szlovák és a szlovákiai magyar társadalom között óriási a szakadék. Nem tudunk egymásról, s míg a magyarok elolvashatják szlovákul az alapvető információkat az ország politikai és közéleti fejleményeiről, addig a szlovák közösségnek fogalma sincs a magyarság problémáiról – ha az interneten keresnek információkat, nagy eséllyel előbb akadnak egy nacionalista csoportra vagy hírre, mint értelmes tartalomra.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala az információs szakadék áthidalására hozta létre és üzemelteti a madari.sk weboldalt. A szlovákul írt oldal legfőbb célja, hogy azok a szlovák felhasználók, akik szeretnének többet megtudni a magyar kisebbségről, vagy a magyar vonzatú kérdésekről, választ kaphassanak a kérdéseikre és ne csak az interneten keringő sztereotípiákra és politikusi kijelentésekre hagyatkozhassanak.

A madari.sk főszerkesztője Bolemant Lilla, a tartalom előállításában Radi Anita és Kossár Lajos vállalnak oroszlánrészt több más alkalmi szerkesztő mellett. Az oldalon megtalálhatóak a legfőbb sztereotípiák és az azokra adott rövid válaszok, hosszabb interjúk és beszámolók a szlovákiai magyar közösségről, továbbá lefordított tanulmányok és tudományos munkák is az anyag részét képezik. A weboldalon található tudásanyag különféle, magyarokról szóló szlovák előadások és bemutatók forrásaként is felhasználható, s rendszeresen érkeznek kérdések a magyarokat érintő témákban a szlovák olvasóktól is. A madari.sk weboldal látogatottsága évről évre nő, a 2013-as évben 146175-szer tekintették meg a honlapot. Ezt a számot 2014-ben már októberben túllépte, a napi látogatottság jelenleg 250 és 300 között mozog. A legnagyobb kihívást az olyan tartalom elkészítése jelenti, ami egyszerre érdekes és hasznos, ami hordozza magában azt a többlet információt, ami mentén az olvasó jobban megérti a szlovákiai magyarok múltját, jelenét, életét.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.