info@kerekasztal.sk

5. Tudta-e, hogy minden ötödik nőt bántalmazott már egykori vagy jelenlegi partnere?

A Kerekasztal mellett működő Női és Gyermek-esélyegyenlőségi Bizottság olyan témákat szándékozik megnyitni és kutatni, amelyek egy kevéssé vizsgált területet érintenek a szlovákiai magyar társadalmat tekintve: a nők, illetve a gyermekek helyzetét.

A bizottságot Bolemant Lilla vezeti annak megalakulása óta. Annak keretén belül került sor a Nőképek kisebbségben nevet viselő konferencia megvalósítására 2013-ban, idén pedig, november 21-22-én, tehát ezen a héten pénteken és szombaton tartják meg az eseményt. A konferencia korábbi előadásain szó esett a nők társadalomban betöltött szerepéről, a gyermekek problémáiról, a női egyenjogúságról, de a családon belüli erőszakról és bántalmazásról is.

A legtöbb téma szinte egyáltalán nincs kibeszélve a szlovákiai magyar közösségen belül, ezáltal viszont azok kezelésére sincs mód. Nem tudjuk, mennyire elterjedtek és elfogadottak-elhallgatottak a családon belüli erőszak különféle formái. Csak sejtéseink lehetnek a gyermek- és szociális otthonok működőséről, a nyelvhasználatról és az ellátottakkal való viselkedés nemzetiségi vonzatairól. A bizottság ambíciója, hogy feltérképezze a helyzetet, majd pedig olyan válaszokat és megoldásokat dolgozzon ki, amelyek hozzájárulnak egy egészséges közösség kialakulásához.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.