info@kerekasztal.sk

4. Tudta-e, hogy Dél-Szlovákiába mindössze a Szlovákiába irányuló nemzetközi működő tőke 6,58%-a jutott?

A Kerekasztal Gazdasági Bizottsága elsősorban azokkal a kérdésekkel foglalkozik, melyek a déli régiók jövőjét, gazdasági helyzetét érintik. A bizottságot megalakulása után Antalík Imre közgazdász, egyetemi tanár vezette, jelenleg pedig Rajkovics Péter közgazdász, újságíró igazgatja.

Maga a testület a Kerekasztal 2012-es éves konferenciáján foglalta először keretbe a tevékenységét, méghozzá az Élhetőbb országot! munkacímet kapott előadással. A gazdaságot érintő tevékenységek dokumentálása az idén elindult delszlovakia.sk weboldalon történik. A weboldalra felkerülő anyagok két fő kategóriába csoportosíthatóak: a pénzügyi intelligencia részben olyan alapvető információkat oszt meg Rajkovics Péter, amelyek az alapvető gazdasági ismereteket érintik (a lakosság ugyanis bántóan keveset tud saját pénzügyeinek kezeléséről), míg a Helyzetelemzés szekcióba a Dél-szlovákiai gazdasági felmérés egyes fejezetei kerülnek fel.

A bizottság azokkal az égető kérdésekkel szándékozik foglalkozni, amelyek a szlovákiai magyar érintettségű régiókat érintik. Ezekben a járásokban a legnagyobb a lakosok eladósodottsága, vagy éppen a legnagyobb munkanélküliségi rátával rendelkeznek. Autópályáik nincsenek, gyorsforgalmi utaik alig vannak.

A Gazdasági Bizottság emellett részt vett a Baross Gábor Terv előkészítésében, ahogy más régiós projektekben is szerepet vállalt. Hosszú távon az a célja, hogy olyan kezdeményezéseket készítsen elő, amelyek érdemben is megoldást tudnak biztosítani az egyes régióknak, továbbá vizsgálja, milyen lehetősége van a felvidéki vállalkozóknak a fejlesztésekre ott, ahol hiányozik az infrastruktúra. A bizottság sikerpéldákkal kívánja bizonyítani, van kiút a gazdasági diszkrimináció közepette is.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.