info@kerekasztal.sk

Az Alkotmánybíróság homokba dugta a fejét, az állampolgársági vita folytatódik

Az Alkotmánybíróság tegnapi határozatának mérföldkővé kellett volna válnia a kettős állampolgárság ügyében. Ehelyett, a törvénymódosítás négy évvel ezelőtti elfogadása és három éve tartó alkotmánybírósági szakasza után az ügy jogi vitája visszatért oda, ahol a kezdeteknél tartott. Ennek legfőbb oka, hogy az Alkotmánybíróság képtelen volt betölteni azt az alapvető szerepét, hogy az alkotmányossági vitákat érdemben eldöntse. Az Alkotmánybíróság az összes alkotmánybíró (13) többségével hozza döntéseit, azaz, legalább hét alkotmánybíró azonos szavazata szükséges az érdemi döntéshez. Mivel jelenleg két alkotmánybírói hely nincs betöltve, az érdemi döntéshez szükséges hét szavazat nem garantált. Még az állampolgársági ügyhöz hasonló fontos és érzékeny ügyekben sem.

A belföldön és külföldön egyaránt élénk figyelemmel kísért alkotmánybírósági eljárás végén bejelentett döntésképtelenség azt eredményezi, hogy az alkotmányossági szempontból súlyos aggályokkal terhelt állampolgársági törvény továbbra is hatályban marad, sőt, lehetőséget biztosít Robert Ficoéknak arra, hogy – korábbi „meggondolatlanságukat kijavítva” – úgy módosítsák a törvényt, hogy az valóban már csak a szlovákiai magyarokat sújtsa.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a jogsegélyszolgálatán keresztül továbbra is rendelkezésre áll mindazok számára, akiknek a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdései, mindennapi problémái vannak.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.