info@kerekasztal.sk

Új weboldal indul Dél-Szlovákia gazdasági helyzetéről

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala Gazdasági bizottsága működésének két éve alatt folyamatosan próbált rámutatni a felvidéki magyarok által lakott országrész gazdasági problémáira. Teszi ezt azzal a céllal, hogy a nagyközönség számára is egyértelművé váljon, Dél-Szlovákia állapota még az ország általános gazdasági helyzetéhez képest is elkeserítő. Ezért július 1-től egy új honlapot indít www.delszlovakia.sk címen.

Aktuális gondjaink

A feltérképezésére a bizottság tavaly egy kutatásba kezdett „A Szlovákiában élő magyar kisebbség helyzete és kitörési lehetőségei gazdasági szempontból” címen. A felmérés megvalósulását a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala anyagilag támogatta, a munkát Antalík Imre egyetemi tanár vezette. A honlap az eredmények bemutatására törekszik, fel szeretné tárni a felvidéki magyarok lakta vidék gazdasági lemaradottságainak okait. Azanyagban megtalálhatóak az elmúlt évtized gazdasági mutatószámai, egyben kiderül mennyire összetett problémákkal szembesül a felvidéki magyarok lakta országrész. A kutatás az első lépésnek számít, hiszen ahhoz, hogy akciótervek szülessenek, további munka szükséges. A szakemberek a helyzetelemzés mellett megoldásokat is szeretnének felvázolni, amellett, hogy várjuk a Kerekasztalt alkotó civil szervezetek, szakemberek és laikusok javaslatait is.

Az elinduló új honlap minden hónapban új információkat kínál majd az érdeklődőknek. A kutatás elvégzői arra törekedtek, hogy egy-egy problémát kizárólag gondos elemzés után, kisebb alkotóelemeire bontva, egy következetes és javaslattételre alkalmas keretrendszer segítségével válaszolják meg szem előtt tartva az alapkérdést, „miképp lehet Dél-Szlovákia gazdasági helyzetén javítani, különös tekintettel az itt élő magyarságra?”.

A honlapon július elejétől válik elérhetővé a kutatás első része, amely a demográfiai adatokkal foglalkozik. Ezt követően pedig minden hónapban újabb fejezetekkel és adatokkal frissül a webes felület. A további fejezetekbe már a nyilvánosságtól kapott megoldási javaslatok is bedolgozásra kerülnek.

Nem értünk a mindennapi pénzügyekhez

A delszlovakia.sk portál azonban nem csupán a kutatás eredményeit kívánja bemutatni, emellett itt érhető el a Csallóköz és Szabad Újság lapokban néhány hete indult pénzügyi intelligencia-sorozat egyes epizódjai, amely a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalával együttműködve készül. Rajkovics Péter, a bizottság koordinátora, a sorozat szerzője, 26 részen keresztül szeretné vázolni egyszerű tanácsokkal, hogy saját magunk miként is tudjuk hatékonyabbá tenni családi költségvetésünk kiadásait. Az első reakciók nagyon pozitívak a téma elindítása kapcsán, egyértelműen igény mutatkozik a sorozat iránt, éppen ezért már sikerült leszervezni néhány előadást is a témábanAz elsők még a nyár során megvalósításra kerülnek, ezekről a www.delszlovakia.sk oldalon ugyancsak beszámolók készülnek.

Az oldalon havonta frissül a kutatási rész, a szakmai elemzés egy-egy adott szegmensével, de emellett a pénzügyi intelligencia rovat hetente kínál friss tartalmat és híreink is heti rendszerességgel kerülnek frissítésre. A honlap olvasóinak hasznos időtöltést kíván a gazdasági bizottság csapata!

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.