info@kerekasztal.sk

Koporsó került a parlament elé

Szerda délután háromtól négy óráig tüntettek a magyar érdekvédelmi szervezetek és pártok képviselői a szlovákiai parlamentnél a kisiskolák megvédése kapcsán. A demonstráció jelképesen egy koporsó elhelyezésével zárult le a törvényhozás épülete előtt.

Az eseményre, melyet a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, a Csemadok, valamint a Híd és az MKP közös erővel szervezett meg, a becslések szerint három-négyszáz személy látogatott el, többen transzparensekkel és buszokkal érkeztek. Az akciót a kisiskolák megvédése érdekében hívták össze, méghozzá annak kapcsán, hogy az oktatási minisztérium 245/2008-as számú, szerda délután tárgyalt törvénymódosítása értelmében megváltoznának a kisiskolák osztálylétszámára vonatkozó előírások. Ez az intézkedés a finanszírozási szabályok módosításával együtt már rövid távon is a megszűnés szélére sodor több iskolát, hosszú távon pedig akár teljesen le is építheti a régiókat.

Pék László, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke a demonstráción kijelentette, veszélyben van a kisiskolák léte. Pék rámutatott, a kormány nem fektet be elegendő pénzt az iskolaügybe. Elmondta, egyetért azzal, hogy hatékonyan kell finanszírozni az iskolákat, de az oktatási tárca tervezete egyáltalán nem veszi figyelembe az intézmények jellegzetességeit. A törvénymódosítás azokban a régiókban okozza a legnagyobb problémákat, ahol szlovák és magyar iskolák is működnek.

Érsek Árpád (Híd) arra mutatott rá, hogy az iskolák központi szerepet játszanak a községek életében, a Híd pedig nem fogja megszavazni a tervezetet más ellenzéki pártokkal egyetemben. Elmondása szerint nem jelent spórolást a kisiskolák megszüntetése, hiszen az utaztatásra is sok pénzt kell fordítani és kiszámlázva sincs az intézkedés hatása.

A.Szabó László (MKP) szimbolikusan is az iskolákat búcsúztatta beszédében, utalva arra, hogy a parlament eltemetheti az intézményeket. A hóhér és a sírásó egy személyben, aki az iskolaügyi miniszter, luxusnak tartja azokat, amit Szlovákia nem engedhet meg – fejtette ki. A politikus rámutatott, a kisiskolák kérdését nem csak gazdasági szempontból kell megítélni. Helyrehozhatatlan károkat okoz az iskolaügy a reformmal – jelentette ki A.Szabó.

Ondrej Dostál polgári aktivista szintén beszédet mondott a rendezvényen. Feszes felszólalásában kifejtette, kijelentette, hogy a nyelvhasználat egy fontos alapjog, s a kisebbségek tolerálása is nagyon fontos.

Az utolsó felszólalás Martin Poliačik (SaS) nevéhez kötődik, aki spontán nyilvánult meg a rendezvényen. A liberális képviselő arra mutatott rá, hogy a kisiskolák megtartásának ügye túlnyúlik a nemzetiségeken, s az új szabályok az alternatív oktatást és intézményeket is veszélybe sodorhatják.

Az akció végén a kisiskolák koporsóját a diákszervezetek vezetői a parlament elé vitték, hogy a képviselők – ha tényleg ezt akarják – a szavazással beleverjék az utolsó szöget. Az érintetteket a rendőrök igazoltatták, de komolyabb nézeteltérésre nem került sor, eközben a pódiumnál felsorolták a megszűnés által fenyegetett települések neveit.

Fotó: ujszo.sk
Videó: bumm.sk

Sajtófigyelő

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.