info@kerekasztal.sk

Az állampolgársági törvény módosításáért tüntettek Kassán

Magyar és szlovák politikusok, valamint civil aktivisták részvételével tartottak vasárnap tüntetést Kassán az állampolgársági törvény módosítása érdekében. A rendezvény megszervezésében és lebonyolításában részt vállalt a Kerekasztal Koordinációs Bizottságában is ténykedő, a Fontos vagy! Mozgalmat elindító Boldoghy Olivér, s megjelentek azon a kettős állampolgárságukat felvállaló szereplők, többek között Fehér István, Tamás Ilona, Gubík László és Kassai Gyula is. A rendezvény apropója, hogy a szlovák Alkotmánybíróság továbbra sem döntött annak ügyében, vajon az alkotmányba ütközik-e a szlovák állampolgárság megvonása azoktól, akik egy másik állampolgárságot is megszereznek.

A rendezvényen megszólalt Berényi József, az MKP, valamint Bugár Béla, a Híd elnöke, Pavol Zajac, a KDH és Viliam Novotný, az SDKÚ parlamenti képviselői, illetve Lomniczi Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. A demonstrálók ébresztőórák csörgetésével szimbolikusan is felhívták a figyelmet arra, hogy Szlovákia polgárai fogynak.

A szlovák állampolgársági törvény módosításáról még 2010. májusában döntött a parlament válaszul a magyar Országgyűlés kettős állampolgárságról szóló tervezetére. A 2010. júliusában hatályba lépő, azóta is érvényes szabályok értelmében elveszíti szlovák állampolgárságát az a személy, aki önkéntesen egy másik állampolgárságért folyamodik, holott az alkotmány értelmében ettől senkit nem lehet akarata ellenére megfosztani. A törvény módosítására több kísérlet is történt az elmúlt években, azonban mindeddig sem a Radičová-, sem pedig a Fico-kormány nem változtatott az érvényes rendelkezéseken. Eközben a magyar állampolgárság megszerzését nyíltan felvállaló, de a szlovákról lemondani nem szándékozó személyek iratainak bevonására a rendőrség több kísérletet is tett.

A Kerekasztal jogászszakértői továbbra is praktikus tanácsokat nyújtanak a kettős állampolgársággal kapcsolatban a www.jogsegely.sk oldalon, s a kérdés megnyugtató rendezése hosszú távon is befolyásolhatja a szlovák-magyar kapcsolatokat.

Fotó: BO, Facebook

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.