info@kerekasztal.sk

Érthetetlen az Ifjú Szivek vezetőjének menesztése

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala értetlenül áll a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának azon döntése előtt, melynek értelmében indokolatlanul menesztik egy nemzeti kisebbségi közintézmény vezetőjét. Mint ismeretes, a kormányhivatal vezetője Hégli Dusant, az Ifjú Szivek Táncszínház vezetőjét elbocsátotta, világos és megmagyarázható előzmény nélkül. Az Ifjú Szivek évtizedek óta a szlovákiai magyar kultúra egyik meghatározó intézménye, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának egyik alapítója és máig tagja, mely újszerű módszerekkel népszerűsíti a kisebbségi kultúrát, s most minden bizonnyal a politikai csatározások kereszttüzébe került.

Az Ifjú Szivek Táncszínház kiváló szakmai kapcsolatokat ápol a szlovákiai és a magyaroszági hivatásos társulatokkal egyaránt, 1955-től működik megszakítás nélkül. Menedzselése kapcsán korábban nem merültek fel szakmai kifogások, az intézmény a vezetés kiállásának köszönhetően tudta megtartani a pozsonyi városközpontban található székházát, újszerű előadásokkal bővíteni a kínálatát, s dicséretet érdemelt ki mind a közönségtől, mind a szakmától. Hégli menesztése a kormánybiztos távozásával és a kormányhivatalban foganatosított személyi változásokkal függhet össze, ami aggasztó jelenséget vetít előre, láthatóan az állami hatáskörbe tartozó kisebbségi intézmények igazgatásában nem a szakmaiság szolgál mércéül, hanem a döntéshozókhoz való feltétlen lojalitás. Az különösen aggasztó, hogy egy kisebbségi kulturális intézmény vezetéséről az érintett közösség szakmai közegének megkérdezése nélkül születik döntés.

A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a leghatározottabban tiltakozik a fenti gyakorlat ellen, arra való tekintet nélkül, hogy milyen nézetei vannak az érintett vezetőknek. A szlovákiai magyar kultúra ápolásának kérdése pártok és világnézetek feletti közös ügy, ezért kiemelten fontos, hogy az intézmények vezetését kompetens és megfelelő szakértelemmel rendelkező szakemberek lássák el, s tisztségük sorsa ne a politikai széljárástól, hanem a szakmai teljesítményüktől függjön.

Tokár Géza
Szlovákiai Magyarok Kerekasztala

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.